duminică, 20 decembrie 2015

Carta -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Carta a fost in Evul Mediu un asezamant monahal cistercian din Tara Fagarasului manastire filiala a Abatiei Igris .
Infiintarea manastirii de la Carta a fost datata in anul 1202 in orice caz in timpul regelui Emeric .
Ulterior regele Andrei al II-lea al Ungariei a prevazut anumite privilegii pentru acest asezamant .
Regele Matia Corvin a desfiintat manastirea la data de 27 februarie 1474 iar bunurile ei le-a transferat Bisericii Prepoziturii din Sibiu .
Ansamblul manastirii se afla in stare de ruina doar o capela fiind folosita pana in prezent de comunitatea evanghelica saseasca .
Manastirea Cisterciana Carta a detinut un rol major atat in istoria politica economica si culturala a Transilvaniei medievale cat si in introducerea si diseminarea artei gotice in spatiul intracarpatic .
Edificiul religios figureaza pe Lista monumentelor istorice din 2010 cod LMI-SB-A-a-12348 cu urmatoarele obiective :
-cod LMI-SB-A-a-12348.01 -Biserica Evanghelica secolul al XIV-lea secolul al XIII-lea transformata in secolul al XV-lea ;
-cod LMI-SB-A-a-12348.02-Fatada vestica a Bisericii fostei manastiri inceputul secolului al XIV-lea a doua jumatate a secolului al XV-lea ;
-cod LMI-SB-a-12348.03-Closter -partial si in substructiile Casei parohiale Evanghelice secolele XIII-XVI .
Data fondarii manastirii Carta nu este cunoscuta cu exactitate .
Papa Honorius al III-lea a mentionat manastirea intr-un document emis in anul 1225 .
Un alt document emis la Konstanz la 17 aprilie 1418 de regele Sigismund I al Ungariei (1387-1437) aminteste ca abatia a fost intemeiata construita si dotata cu drepturi si privilegii de catre predecesorii sai .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...