duminică, 27 decembrie 2015

Ponor -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Ponor este situata la o altitudine de peste 1300 de metri in extravilanul comunei Ponor in partea central-nordica la o distanta aproximativ 40 de kilometri de Aiud -orasul cel mai apropiat .
Satul Ponor -atestat documentar pentru prima data in anul 1648 este asezat in Muntii Trascaului prezentand un relief specific de munte dezvoltat pe calcare si flise .
Varietatea reliefului carstic prin spectaculozitatea sa a florei si faunei precum si caracteristicile climatice il fac atractiv din punct de vedere turistic .
Manastirea Ponor este de monahi si il are ca staret pe parintele protosinghel Irineu Curtescu .
Ucenic direct al lui Paisie Olaru de la Sihla format in curentul duhovnicesc de la Sihastria manastirea sa de metanie parintele Irineu intre anii 1990-200 avea sa se nevoiasca la Schitul Prodromu de la Sfantul Munte Athos .
Din cauza unor probleme de sanatate s-a reintors in tara la Manastirea Antim din Bucuresti unde l-a ingrijit pe parintele Sofian Boghiu in ultimii doi ani de viata ai acestuia .
In Bucuresti este iubit si respectat iar plecarea lui a produs o nesfarsita tristete printre cei care il cunosc si il pretuiesc .
Dupa ce Comisia tehnica de amenajare a teritoriului urbanism si lucrari publice din cadrul Consiliului judetean Alba a aprobat documentatia pentru construirea manastirii si cu binecuvantarea InaltPreaSfintiei Sale Andrei Arhiepiscop de Alba-Iulia in anul 2002 au inceput lucrarile pentru ridicarea manastirii .
Lacasul de cult are hramurile "Inaltarea Domnului " si "Sfantul Ierarh Nectarie ".
Ansamblul are forma unei cetati in centrul sau fiind amplasata Biserica .
Complexul va cuprinde si un paraclis o bucatarie atelier la parter si chilii la mansarda .



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...