vineri, 18 decembrie 2015

Comana-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Comana situata in comuna Comana din judetul Giurgiu Muntenia Romania   este un edificiu religios inclus in Lista monumentelor istorice din Romania cu codul de clasificare LMI-GR-II-A-a-14967 ctitorit de Vlad Tepes in anul 1461 cu rol de manastire-cetate (ruinata pana la finele secolului al XVI-lea).
Locul pe care a fost inaltata manastirea era odinioara o insula in mijlocul mlastinilor iar accesul se facea pe o poarta aflata in nordul incintei dupa ce se traversa un pod de lemn usor de incendiat la vreme de primejdie.
Raul Calnistea care curge in partea de rasarit a satului Comana intalneste in cale balta Comanei pe care o strabate si din care se desprinde in fata manastirii.
In dreptul satului Comana apa desface un brat care ocoleste ostrovul si se reintoarce apoi la vechea matca.
La sfarsitul secolului al XVI-lea (1588) manastirea a fost recladita de boierul Radu Serban folosind vechea manastire in special zidul de incinta.
In Biserica cu hramul "Sfantul Nicolae" va comanda ca zidul de la intrarea in pronaos sa   fie zugravit impreuna cu sotia sa Elina asa cum o cerea obiceiul ctitoricesc.
In 1609 dupa ce a devenit domnitor Radu Serban zugraveste Biserica manastirii Comana punand sa se intervina in pictura ce-l reprezenta prin adaugarea insemnelor domnesti.
Aceasta pisanie nu s-a pastrat fiind inlocuita la refacerea din 1699-1700 cu o alta a stranepotului sau Serban Cantacuzino care va cinsti cum se cuvine numele strabunicului sau domnesc pomenindu-l in inscrisul sapat deasupra intrarii lacasului pe care il reface.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...