miercuri, 30 decembrie 2015

Nera-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Slatina Nera este amplasata intr-o zona de deal la 20 de kilometri de Oravita pe malul raului Nera in apropierea localitatii Sasea Montana.
Initiativa construirii acestui asezamant apartine domnului Chirila Ioan fost director al asociatiei Cristiana din Bucuresti originar din Slatina Nera si sponsor principal al lucrarilor care se executa in ziua de 15 martie 1994 la sediul protopopiatului din Oravita a avut loc o discutie intre reprezentantii Asociatiei Cristiana si parintele protopop Ioan Varan in care s-a convenit ca parohia Slatina Nera sa cedeze o parte din sesia parohiala adica locul pe care s-a construit actuala manastire.
La propunerea domnului doctor Chirila Ioan Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat prin decizia numarul 3866 din 19 iulie 1994 infiintarea acestei manastiri pusa sub purtarea de grija a Preacuvioasei Maici Tereza.
Piatra de temelie a Bisericii manastiresti a fost asezata la 14 octombrie 1994 de catre episcopul Emilian Birdas al Caransebesului in toamna anului 1994 au venit primele trei maicute stareta fiind numita rasofora Nicodima Moisa care a inceput sa se ocupe de strangerea de fonduri financiare si materiale pentru constructia manastirii.
In anul 1994 au inceput lucrarile de constructie a Bisericii din lemn pe fundatie de beton in prezent lucrarile fiind in stadiu de finisare.
Stilul Bisericii este moldovenesc in plan triconic.
Grinzile sunt imbinate in coada de randunica !
Spatiul Bisericii este compartimentat in naos pronaos si pridvor inchis.
Naosul cu absidele foarte mari este mai mare decat pronaosul de care se delimiteaza prin pereti marginali de lemn sustinuti de stalpi sculptati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...