marți, 1 decembrie 2015

Brebu-o manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Brebu a fost o manastire ortodoxa una dintre cele mai importante realizari arhitectonice ale domniei lui Matei Basarab si ale artei romanesti a secolului al XVII-lea.
Manastirea este amplasata in vatra localitatii Brebu Manastirii din actualul judet Prahova in apropierea raului Doftana.
Arealul geografic este incantator situarea acestuia intr-o depresiune a Sub-Carpatilor la poalele Muntilor Baiului si Grohotisului confera o clima dulce si un aer curat cu calitati terapeutice.
Complexul arhitectural de la Brebu conceput ca manastire si curte domneasca este pastrat in forma initiala fiind unul dintre putinele monumente medievale romanesti atat de bine conservate.
Acesta este compus din :-Biserica manastirii -ca arhitectura este asemanatoare cu cea de la Manastirea Dealu de dimensiuni mari construita pe un plan triconic cu o turla pe naos si alte doua mai mici pe pronaos .
Zidurile foarte groase sunt din caramida arsa si piatra .
Decoratiunea exterioara este specifica bisericilor din Tara Romaneasca simpla singurele elemente decorative fiind doua registre de firide si un brau de piatra in partea superioara si ancadramentele usilor si ferestrelor acestea fiind realizate de mesterul Lupu (probabil un mester adus din Moldova ) si reproducand modele ale goticului tarziu moldovenesc .
Decoratiunea interioara este de secol XIX (1843) cu refacerea picturii tamplei si altarului opera a lui Sava Hentia intre anii 1901-1902 .
Casele domnesti sunt ca arhitectura specifice epocii .
Constructia este asemanatoare cu cea pastrata la Plumbuita formata din 9 camere si o sufragerie toate comunicand intre ele .
Subsolul este format din doua pivnite boltite accesul in ele facandu-se printr-un garlici peste care a fost construit un foisor .




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...