luni, 7 decembrie 2015

Miclauseni-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Miclauseni este o manastire de calugarite amplasata in satul Miclauseni din judetul Iasi.
La manastire se poate ajunge pe drumul de la Iasi spre Roman (DN28) ;imediat dupa intersectia de pe partea stanga spre satul Butea se face inca o data spre stanga prin padure pe drumul spre Castelul Sturdza.
Manastirea Miclauseni a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004 la numarul 1439 avand codul IS-II-a-B-04199 si fiind formata din 3 obiective :
-Biserica "Sfintii Voievozi" "Buna Vestire" datand din anul 1787 si avand codul IS-II-a-B-04199.01
-Castelul Sturdza -datand din secolul al XVII-lea recladit in anul 1752 si in secolul al XIX-lea si avand codul IS-II-m-B-04199.02.
-Parcul-datand din secolul al XIX-lea si avand codul IS-m-B-04199.03.
In anul 1752 vornicul Ioan Sturdza a ridicat acolo un conac boieresc cu  demisol si parter si care avea forma de cruce.
In 1782 el a construit o Biserica de lemn cu hramurile "Sfintii Voievozi" si "Buna Vestire" pentru a servi ca paraclis al Curtii Boieresti.
Pe peretii vechii Biserici construite de vel-vornicul Ioan Sturza s-a aflat urmatoarea pisanie :"Aceasta sfanta Beserica intru care se praznuieste seborul  sfintilor celor fara de trup ingeri Mihail si Gavriil care din temelie sau ziditu de dumnealui Ioan Sturze vel vornicu fiul Sandului Sturze vel logofatul la leat 1782."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...