sâmbătă, 19 decembrie 2015

Doicesti-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Doicesti numita si Schitul Paroaia (dupa numele jupanitei Ecaterina sotia lui Para Logofat una dintre donatoarele de la mijlocul secolului al XVII-lea ) sau mai nou Schitul Laculete o ctitorie a domnitorului Matei Basarab mai putin cunoscuta atat datorita insuficientelor izvoare documentare care sa dea informatii despre ea cat si datorita transformarilor arhitecturale si decoramentale suferite de-a lungul timpului .
Manastirea era situata in vecinatatea satului Doicesti din judetul Dambovita actualmente in satul Laculete acelasi judet .
Nu se cunoaste arhitectura initiala a constructiei datorita afectarilor in urma cataclismelor naturale si a refacerilor ce nu au mai respectat planurile originale .
De altfel Aurel I.Gheorghiu intr-un studiu despre doua monumente bisericesti afirma :"daca nu ar fi fost martora pisania citata nimeni nu ar socoti-o opera lui Matei Basarab ".
Conform pisaniei printre putinele elemente care s-au mai pastrat manastirea de maici avand hramul "Sfantul Prooroc Ilie " a fost cladita intre anii 1645-1646 iar ctitorii sunt domnitorul impreuna cu sotia sa Elina .
La 9 aprilie 1646 era gata asa cum rezulta dintr-un act in care i se confirma primele donatii ale domnului insusi .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...