marți, 15 decembrie 2015

Berivoii Mari-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Berivoii Mari este o manastire ortodoxa din Romania situata in satul Berivoi comuna Recea judetul Brasov.
Asezata pe malul raului Berivoi ce izvoraste de sub varfurile vestitilor munti ai Fagarasului intr-o minunata poiana inconjurata de codrii foioaselor si rasinoaselor Manastirea Sfantul Apostol Andrei intregeste lantul asezamintelor monahale distruse de la 1761 de generalul Bucow si imparateasa Maria Tereza in incercarea impunerii religiei catolice in Ardeal.
Manastirea este reinfiintata la initiativa vrednicului de pomenire parinte Aurel Radulet fost vicar administrativ si fiu al satului Berivoi.
A fost ales acelasi amplasament al vechii manastiri ce dateaza de la 1761 an in care impreuna cu inca 39 de manastiri din Tara Fagarasului si alte 200 de lacasuri de cult din tot Ardealul este distrusa de armatele generalului A.Bucow din ordinul imparatesei austro-ungare Maria Tereza.
Distrugerea ei a implicat si uciderea unor calugari din obstea existenta atunci condusa de vrednicul staret Gervasie arhimandritul un parinte cu viata aleasa venit de la Muntele Athos.
Scrie istoricul Stefan Mates in cartea sa "Manastiri distruse in Transilvania" ca o parte dintre ei au fost arsi impreuna cu alti calugari de la Manastirea Bucium iar o parte au fugit dincolo de munti in Tara Romaneasca.
Timp de aproape 250 de ani locul a ramas in amintirea localnicilor numit La manastiri   pana in 1993 cand din purtarea de grija a lui Dumnezeu se pune piatra de temelie a   Bisericii cu hramul Sfantul Apostol Andrei sfintindu-se si locul de catre Inalt Preasfintia Sa Serafim Joanta la acea vreme fiind Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...