duminică, 4 decembrie 2016

Apostolache-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Apostolache este o manastire ortodoxa aflata in centrul localitatii omonime pe valea Cricovului Sarat in judetul Prahova .
Pe langa vechea manastire localitatea detine si o rezervatie naturala complexa numita "Valea Pacurei " care se intinde pe mai bine de treizeci de hectare .
De asemenea tot pe teritoriul localitatii Apostolache se mai afla si rezervatia naturala ce incadreaza o serie de gropi cu apa sarata si namol sulfuros .
Ansamblul fostei manastiri Apostolache monument de arhitectura inscris in lista monumentelor istorice din judetul Prahova este atestat la mijlocul secolului al XVII-lea .
Acest ansamblu a fost realizat in vremea domnitorului Matei Basarab incepand cu mijlocul secolului al XVII-lea si finalizat in a doua jumatate a acestui secol ctitor fiind comisul Apostolache .
Manastirea din localitatea Apostolache este zidita in jurul unui locas de rugaciune zidit mai inainte de anul 1595 cand vechea Biserica este atestata documentar .
Ansamblul monahal actual a fost inaltat intre anii 1645-1652 de catre comisul Apostolache si de sotia lui Voichita pe mosia Mastanesti .
Clopotnita de zid face si astazi referire la comisul Apostolache care a zidit manastirea de la care localitatea si-a luat mai apoi numele .
Ctitoria lui Apostolache nu era inca terminata in anul 1652 cand aceasta a fost inchinata unei manastiri din Sfantul Munte Athos .
Nu dupa multa vreme candva intre anii 1658-1661 manastirea comisului Apostolache este incendiata de tatari ea ramanand pustie multi ani.
Acest lucru este consemnat intr-un hrisov al lui Gheorghe Duca care hotaraste sa o rezideasca si sa o incredinteze Manastirii Slobozia ctitorita de Matei Basarab in judetul Ialomita ;in manastire se va nevoi o obste de calugari .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...