sâmbătă, 24 decembrie 2016

Cosuna -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Cosuna cunoscuta si sub denumirea de Bucovatul Vechi este o veche manastire ortodoxa aflata pe drumul de iesire din Craiova care duce spre Cetate in cartierul Mofleni .
In incinta acestei manastiri se afla Seminarul Teologic Ortodox .
Aceasta manastire este una dintre cele mai vechi constructii atestate documentar din tinuturile Craiovei ea fiind o piesa de o inestimabila valoare patrimoniala in Mitropolia Olteniei .
Manastirea Cosuna-Bucovatul Vechi a fost ridicata in anul 1483 Biserica acesteia fiind ridicata in perioada anilor 1506-1512 .
Actuala Biserica dateaza din anul 1572 din vremea domnitorului Alexandru al II-lea Mircea cand a fost ridicata de catre Stefan clucerul si de fiul sau Parvu cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae .
Primul nume al manastirii este cel de "Cosuna " cum apare numita intr-un act al Mitropolitului Eftimie (ianuarie 1574) si intr-un act al voievodului Mihai Viteazul .
Aceasta denumire se trage fie de la cuvantul slavon care inseamna "pasune de iarba "  fie de la un cuvant din latina care inseamna "fabula"  fie de la faptul ca prin aceste locuri coborau adesea oamenii de la munte care impleteau cosuri de nuiele .
Dupa anul 1572 manastirea incepe sa fie numita si "Bucovatul Vechi " dupa numele mosiei omonime aflata pe celalalt mal al raului Jiu .
Acest nume trimite spre cuvantul slavon care inseamna "fag " facand referire la padurile de fagi din zona .
Intre anii 1834-1843 obstea manastirii Cosuna -Bucovatul Vechi a fost mutata in partea dreapta a Jiului unde s-a construit o alta Biserica numita Bucovatul Nou .
In anul 1583 fiul ctitorului Parvu clucerul a inchinat acest asezamant catre Manastirea Sfantul Varlaam de la Meteora din Grecia .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...