sâmbătă, 3 decembrie 2016

Japca-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Japca este situata in judetul Soroca in Moldova .
Localitatea Japca aflata la 160 de kilometri nord de Chisinau este bine cunoscuta vizitatorilor prin manastirea de maici de aici care a fost singura functionala in perioada sovietica .
Nu se stie cu certitudine cand a fost intemeiata manastirea Japca .
Aflata la 45 de kilometri la sud de Soroca pe o stanca de piatra din apropierea Nistrului ea a avut de la inceput un stabiliment rupestru .
Conform legendei fondatorul manastirii din Japca a fost ieromonahul Izechiil originar din Lvov care a calatorit prin Basarabia .
Consolandu-i pe locuitorii din Japca care din cauza invaziei tatarilor nu si-au permis o Biserica calugarul le-a propus sa amplaseze Biserica in stanca ce se afla in nemijlocita apropiere de sat .
Cu timpul langa Biserica au fost cioplite chilii si astfel a inceput Jezechil sa adune calugari .
In anul 1693 are un donator de mosie Ioan Turba consemnat intr-o judecata din secolul al XVIII-lea .
Traditia manastireasca si unele izvoare il considera drept prim intemeietor al manastirii rupestre pe calugarul Jezechil care a venit de la schitul Deleni din dreapta Prutului pe la sfarsitul secolului al XVII-lea .
Ulterior pe la anul 1770 egumenul Feodosie a construit o Biserica de lemn la poalele stancii .
In felul acesta manastirea isi largeste amplasamentul alaturi de cel rupestru dezvoltand un complex intins de chilii si anexe si prin 1812 are deja doua Biserici de lemn inclusiv o clopotnita de lemn deasupra turnului de intrare in incinta .
Pe la 1829 in mijlocul curtii se construieste Biserica "Inaltarea Domnului" care in anul 1912 a fost rezidita in stil eclectic si clopotnita etajata deasupra portii .
In 1849 se zideste Biserica "Arhanghel Mihail " in arhitectura careia se simte influenta clasicismului .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...