marți, 20 decembrie 2016

Cotești-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Cotești este una dintre vechile mãnãstiri ortodoxe din județul Vrancea.
Așezatã în comuna Cotești la o distanțã de vreo doisprezece kilometri sud-vest de Focșani mãnãstirea vrânceanã închinatã Sfintei Treimi este atestatã documentar încã din anul 1720.
De pe drumul european ce face legãtura între localitãțile Focșani și Râmnicu Sãrat la cinci kilometri distanțã de Focșani se cotește spre localitatea Cotești cale de vreo cinci kilometri  iar apoi încã vreo trei kilometri pânã în incinta mãnãstirii.
Astãzi mãnãstirea este însuflețitã de o obște de maici.
Mãnãstirea Cotești este așezatã într-o poianã frumoasã înconjuratã de pãdure și podgorii la marginea satului Cotești.
Îndeobște se crede cã prima așezare monahalã din acest loc a fost întemeiatã în anul    1720 de cãtre Episcopul Ștefan al II-lea al Buzaului.
Potrivit pomelnicului ctitorilor transcris dupã textul chirilic în data de 12 martie 1941 de cãtre preotul Alexandru Marin pãstrat încã și astãzi în mãnãstire Biserica dateazã din anul 1720 ea pãrând a fi construitã de cãtre Episcopul Ștefan al II lea al Buzãului.(1720-1732).
În anul 1728 odatã cu venirea la putere a domnitorului Nicolae Mavrocordat acest Episcop a transformat vechea școalã înființatã de fostul Episcop Ștefan I Tipograful într-una greco-slavonã.
Pentru râvna lui arãtatã în grecizarea învãțãmântului Episcopul Ștefan al II lea  este înãlțat de cãtre Constantin Voievod fiul lui Nicolae Mavrocordat în scaunul de Mitropolit al Ungro-Vlahiei (1732-1738 ) .
Un document din data de 12 ianuarie 1757 pãstrat astãzi în Arhivele Statului menționeazã o donație fãcutã de Avram și Simona soția lui printr-un zapis "dat în mâna Preotului Nicolae de la Schitul Cotești".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...