vineri, 30 decembrie 2016

Tãtãrãști-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Sfânta Ecaterina este o mãnãstire ortodoxã aflatã în comuna Tãtãrãștii de Sus la o distanțã de 56 de kilometri înspre nord de Alexandria și la 63 de kilometri de Pitești pe drumul județean 504 în județul Teleorman.
Sfânta Mare Mucenițã Ecaterina a trãit pe vremea împãratului Maximian în jurul anului 304.
Nãscutã în cetatea Alexandriei în familia principelui Consta tânãra era foarte frumoasã.
Încã din tinerețe ea s-a îndeletnicit cu învãțãtura greceascã și latineascã studiindu-i pe mai toți marii filosofi și poeți ai lumii antice.
Dupã ce L-a cunoscut pe Hristos tânãra și-a închinat viața Acestuia trãind în feciorie și rugãciune lucru care nu a plãcut nici mãcar pãrinților ei.
Pentru aceasta împãrații Maximian și Maxentie au prins-o pe Sfântã și au supus-o la nenumãrate chinuri.
Cu mila lui Dumnezeu și cu înțelepciunea ei Sfânta a întors la credințã peste o sutã și cincizeci de retori împreunã și pe mulți pãgâni.
În cele din urmã Sfintei Mucenițe i s-a tãiat capul luând astfel cununa cea neveștejitã.
Localitatea" Tãtãrãștii de Jos " este atestatã documentar pentru prima datã în anul 1538.
Satul este atestat documentar și în anul 1741 în vremea domnitorului Constantin Mavrocordat.
Boierii din familia Bãlãceanu proprietari de moșie în aceste locuri sunt menționați mult mai târziu spre sfârșitul secolului al XVIII-lea prin Ionițã Bãlãceanu.
Situl arheologic cunoscut pânã de curând drept "Curtea întãritã a Bãlãcenilor" este situat în centrul localitãții amintite pe un vechi drum comercial ce fãcea legãtura între Dunãre și munți.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...