vineri, 9 decembrie 2016

Tazlãu-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Tazlãu-mãnãstire de cãlugãri cu hramul Nașterea Maicii Domnului situatã în localitatea Tazlãu la 36 de kilometri sud de Piatra Neamț este o ctitorie din 1497 a lui Ștefan cel Mare pe locul unei foste Biserici de lemn construitã de Alexandru cel Bun.
Așezãmântul monument istoric cu construcție masivã din piatrã în plan trilobat (treflat) a fost jefuit și distrus de mai multe ori apoi refãcut din pãcate nu la același nivel artistic.
Așezatã la poalele Mãgurii Tazlãului într-o regiune de un pitoresc deosebit Biserica "Nașterea Maicii Domnului" a Mãnãstirii Tazlãu se numãrã printre cele mai importante monumente ale județului Neamț.
Primul document care menționeazã despre aceastã mãnãstire este datat din 30 octombrie 1458 cand Sfântul Ștefan cel Mare la rugãmintea egumenului Mãnãstirii Bistrița Eustatie întãrește hotarele braniștei acelei mãnãstiri care ajungea pânã la dealul Pintenul unde zice documentul :"braniștea Mãnãstirii Bistrița se împreuna cu braniștea Mãnãstirii Tazlãu pânã  la Rãchitiș".
Este sigur cã obștea monahalã de la Tazlãu s-a constituit înaintea construirii actualului edificiu deoarece printr-un document din 1481 Sfântul Ștefan cel Mare dãruiește Mãnãstirii Tazlãu douã sate -Borlești și Dragomirești -din "Câmpul lui Dragoș".
În plus la locul numit "Sub Chetroaia" s-au descoperit în anul 1956 temeliile unei Biserici mai vechi care ar fi putut constitui primul lãcaș de închinãciune ridicat aici probabil la începutul secolului al XV-lea.
Biserica este înconjuratã de o incintã cu ziduri de piatrã prevãzute cu metereze și contraforturi la exterior.
Intrarea se arcuiește sub turnul-clopotnițã situat la rãsãrit iar în interior de-a lungul zidului sudic se mai pãstreazã substrucțiile monumentale ale Casei Domnești în timp ce pe laturile nord și vest s-au descoperit cu prilejul recentelor cercetãri arheologice urmele fostelor chilii.
Turnul-clopotnițã este atribuit prin tradiție lui Petru Rareș iar un alt turn situat în colțul nord-vestic al incintei se crede cã ar aparține secolului al XVIII-lea  din pãcate-în ambele cazuri -nu existã elemente constructive caracteristice care sã permitã o datare certã.
Lucrãrile la construcția Bisericii cu hramul "Nașterea Maicii Domnului" au început la data de 4 iulie 1496 construcția fiind încheiatã la 8 noiembrie 1497 dupã cum se consemneazã în pisania așezatã în dreapta ușii de la intrare în pronaos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...