sâmbătă, 10 decembrie 2016

Viforata-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Viforata aflata in satul cu acelasi nume din comuna Aninoasa judetul Dambovita este o manastire cu obste de maici ce dateaza inca din secolul al XV-lea.
La o distanta de 7 kilometri de Targoviste manastirea pomeneste numele ctitorului ei Vladislav Voievod Basarab (1447-1456) coborator din neamul domnitorului Vlad Calugarul.
Manastirea a fost construita de Vlad Voda Inecatul la 1530 dupa unii autori drept multumire pentru biruinta de la Viisoara din acel an.
Acest Vlad Voda a fost fiul lui Radu cel Mare fiind in ctitoria tatalui sau de la Dealu situata in apropierea Viforatei .
Fiind asezata in afara orasului Targoviste manastirea Viforata nu a atras prea des atentia vizitatorilor fostei capitale a Tarii Romanesti ;de aceea nu ni s-au pastrat prea multe descrieri vechi ale ei .
Unul dintre acesti vizitatori misionarul catolic P.Baksic vedea pe la 1640 "afara din oras intr-o vale din apropierea viilor " o manastire de maici unde se gasea o Biserica "frumoasa".
Manastirea Viforata este citata documentar in 1557 iar in 1635 este refacuta din temelii de Matei Basarab .
Manastirea este ctitoria lui Vlad Inecatul fiind mai apoi reparata de Leon Tomsa la 1629 si de Brancoveanu la 1713 .
Atunci Maria Brancoveanu sotia lui Constantin Brancoveanu a facut modificari in infatisarea ei.
Multumita lui Constantin Brancoveanu intre 1712-1713 cu banii familiei princiare se inalta zidul inconjurator se pardoseste Biserica cu lespezi de piatra se largesc ferestrele se construiesc noi chilii si se reface pictura .
Brancoveanu nu-l uita pe primul ctitor si pune sa fie pictat la dreapta usii de la intrare acolo unde scria candva :"Io Vladislav Voda ".
Aceasta va fi distrusa grav la cutremurul din 1802 si reparata cu mari modificari de banul Grigore Brancoveanu .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...