vineri, 23 decembrie 2016

Magii de la Rãsãrit-o poveste nemuritoare

În creștinism magii de la Rãsãrit apar în Evanghelia dupã Matei ca un grup de strãini dinspre Rãsãrit care au venit la Nașterea Domnului.
În tradiția româneascã sunt numiți craii de la Rãsãrit și sunt în numãr de trei :Melchior Baltazar și Gaspar.
Numãrul magilor precum și rangul lor nu este menționat în Biblie dar pentru faptul cã au adus pruncului Isus trei daruri :aur smirnã și tãmâie în cultura popularã se afirmã cã ar fi fost trei.
Conform Bisericii Romano-Catolice Melchior Baltazar și Gaspar sunt considerați Sfinți și sunt sãrbãtoriți pe data de 6 ianuarie.
Numele crailor de la Rãsãrit a fost menționat într-o Evanghelie a Bisericii Armenești aici menționându-se și rangul lor :Melkon Regele Persiei Gaspar Regele Indiei și Baltazar Regele Arabiei.
În unele țãri cu o majoritate Romano-Catolicã precum țãrile Americii Latine și țãrile Iberice 
tradițional regii magi aduceau cadouri copiilor Moș Crãciun fiind un personaj de import și de datã recentã.
Țarã aflatã la Rãsãrit de unde vin acești magi sau împãrați ar putea fi Babilon (conform Sfântului Maxim și Teodot de Ancira) Persia(potrivit  Sfântului Clement din Alexandria și a Sfântului Chiril din Alexandria) sau Arabia (dupã Sfântul Iustin Tertulian și Sfântul Epifanie).
Cuvântul magi denotã faptul cã personajele respective ar fi fost de origine persanã.
Perșii erau de religie Zoroastrianã iar acești magi erau cãutãtori în stele și mari preoți.
Cãlãtoria lor este descrisã ca fiind provocatã de un fenomen cosmic ieșit din tipar o anumitã stea care a apãrut pe cer și care se mișca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...