marți, 13 decembrie 2016

Ianculești-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Ianculești este situatã la 35 de kilometri de Ploiești pe ruta Ploiești-Vãlenii de Munte cu deviere la dreapta în zona comunei Mãgurele circa 20 de kilometri spre comuna Șoimari.
La început s-a aprobat înființarea unui schit de cãlugãri cu hramul "Înãlțarea Sfintei Cruci" care sã aparținã de Mãnãstirea Crasna sub îndrumarea Pãrintelui Arhimandrit Nicodim Dimulescu ca mai târziu pe 14 iulie 2005 conform Hotãrârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române numãrul 162\2005 sã devinã mãnãstire cu autonomie deplinã.
Starețul acestei Sfinte mãnãstiri Ianculești a fost numit Pãrintele Ieromonah Benedict Sbârnãu.
Ideea înființãrii acestei Sfinte Mãnãstiri aparține ctitorilor acestuia și anume Economist Eleonora Ianculescu și Jurist Ecaterina Ianculescu care au dorit ca lângã casa pãrinteascã din comuna Șoimari județul Prahova sã fie înãlțatã o Sfântã Mãnãstire în amintirea defuncților pãrinți (Victoria și Bucur Ianculescu) donând în acest scop 32 de hectare de teren (agricol și forestier).
Pentru realizarea acestui obiectiv ctitorele au primit binecuvântarea Duhovnicului respectiv a Pãrintelui Profesor Constantin Galeriu apoi binecuvântarea Prea Fericitului Patriarh Teoctist care l-a însãrcinat pe Înalt Prea Sfințitul Profesor Doctor Arhiepiscop Teodosie cu realizarea lui.
În vederea eliberãrii titlurilor de proprietate și ulterior a întocmirii documentației tehnice -cadastru privind donația terenului -un rol important în realizarea acestora l-a avut Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscop Teodosie la nivelul Prefecturii Prahova cât și domnilor directori din Prefecturã.
Donația terenului cãtre Arhiepiscopie pentru mãnãstire s-a efectuat în februarie 2001 conform contractului de donație și încheierii de carte funciarã numãrul 463/15 martie 
2001 Judecãtoria Vãlenii de Munte.
Pe 17 august 2004 s-a început decopertarea drumului de acces spre locul unde urma sã fie   înãlțatã Sfânta Mãnãstire Ianculești.
Drumul de acces în lungime de 370 de metri cu podul din beton armat cu profil oțel cât și fundația Bisericuții de lemn au fost realizate din fondurile financiare ale Ex Prefectului Inginer Georgicã Diaconu.
Bisericuța de lemn a Sfintei Mãnãstiri Ianculești a fost adusã prin grija Înalt Prea Sfințitului Teodosie și Prea Sfințitul Varsanufie comuna Lunca județul Hunedoara ca danie a credincioșilor de acolo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...