joi, 1 decembrie 2016

Vizantea-o mãnãstire importanta a țãrii noastre

Mãnãstirea Vizantea este o mãnãstire ortodoxã din localitatea Vizantea comuna Vizantea-Livezi județul Vrancea.
Mãnãstirea a cãrei Bisericã este închinatã Înãlțãrii Sfintei Cruci este consideratã a fi cea mai veche vatrã monahalã din Vrancea.
Se crede cã actuala mãnãstire înconjuratã cu zid a fost ctitoritã de domnitorul Ieremia Movilã.
Biserica cea mare clopotnița și zidul împrejmuitor rãmas parțial pânã astãzi sunt considerate monument istoric.
Actuala comunã Vizantea-Livezi este așezatã în partea nord-vesticã a județului Vrancea fiind alcãtuitã din cinci sate :Livezile  Mesteacãn și Piscu-Radului care aparțineau comunei Livezile și Vizantea Rãzeascã și Vizantea Mãnãstireascã care aparțineau comunei Vizantea.
Dupã anul 1968 satele celor douã comune au fost unite administrativ în comuna Vizantea-Livezile.
Satul Vizantea-Rãzãșeascã este atestat documentar încã din anul 1667 în timpul domniei lui Ieremia Movilã iar satul Vizantea-Mãnãstireascã s-a format în jurul unui schit modest construit pe un loc domnesc dãruit de Petre Șchiopul.
Numele mãnãstirii a ridicat mai multe ipoteze.
Numele de Vizantea ar putea proveni de la denumirea veche a orașului Constantinopol adicã Bizanț în diverse limbi slave acest nume vechi era rostit ca "Vizitisa".
Aceastã ipotezã este greu de primit însã ținând cont cã apa râului din apropiere se numea "Vizanț" sau "Vizat" mai înainte de zidirea mãnãstirii.
Potrivit documentelor mãnãstirea Vizantea a fost întemeiatã de domnitorul Petru Șchiopul(1547-1591)  iar potrivit pomelnicului și tradiției locului aceasta a fost ziditã în timpul lui Ieremia Movilã (1595-1606) de el și de soția lui Elisabeta.
În data de 18 aprilie 1584 domnul Petru Șchiopul Voievod a dãruit Starețului Ioan Brostoc un loc pustiu în județul Vrancea.
Printr-un document din data de 9 martie 1612 domnitorul Ștefan Tomșa (1611-1615) întãrește cãlugãrilor de la Schitul Vizantiea terenul pe care Brostoc îl cumpãrase de la domnitorul Petru Șchiopul.
În pomelnicul mãnãstirii întocmit în anul 1613 în rândul ctitorilor domnitorul Ieremia Movilã și soția lui Elisabeta sunt trecuți primii de unde reiese cã aceștia au contribuit semnificativ la ridicarea ansamblului monahal de la Vizantea.
Se crede cã Schitul Vizantea a fost reîntemeiat de domnitorul Ștefan Tomșa în timpul cãruia s-a și scris pomelnicul cel vechi în care Ieremia Movilã apare pe primul loc 
în lista cu ctitori .
Pomelnicul a fost întocmit de Ioan Iustocavu în data de 6 martie 1613 .
Se crede cã Ștefan Tomșa a ridicat vechea Bisericã din lemn de stejar ale cãrei temelii se vãd încã și astãzi în curtea mãnãstirii.
Domnitorul Radu Mihnea (1616-1626) întãrește din nou proprietatea mãnãstirii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...