miercuri, 7 decembrie 2016

Cebza-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Despre timpul când s-a construit Biserica mãnãstirii aflatã azi în mijlocul cimitirului parohial și despre cãlugãrii care au viețuit aici nu se știu prea multe.
Primele informații se aflã în istoriografia strãinã care vorbește despre existența unui vechi locaș de închinare și de izvorul aflat sub altarul Bisericii considerat de credincioși ca având  puteri vindecãtoare.
Tradiția atribuie Bisericii mãnãstirești de la Cebza origini mult anterioare secolului al XVIII-lea  actuala construcție fiind continuatoarea mai multor înaintașe care au fost ridicate pe locul celei de astãzi.
Cunoscutã sub denumirea de "mãnãstire" gãsim unele însemnãri pe cãrțile vechi Bisericești.
Astfel pe fila unui Antologhion este urmãtoarea însemnare :"Biserica s-a zidit la 1758 cu turn de lemn "  amintind și de înnoirile care s-au fãcut la 1780 și 1815.
Pe fila manuscrisului unei Evanghelii gãsim scris cu cirilica urmãtoarele :"În curgerea anului 1850 s-au acoperit mãnãstirea cu cheltuiala Bisericii prin rânduiala tutorilor (epitropilor) Vitu Chiricã și Pãun Tradii iar Preoții Traila Musteț Andrei Olariu Ioan Petrovici și Grigorie Petcu capelan.
O alta însemnare spune :"Spre aducerea aminte .
În curgerea anului 1882 s-au acoperit Sfânta mãnãstire cu șindrila de nou cu cheltuiala Bisericii prin Preotul Alexandru Bugariu și George Treța chinez (primar) și Simion Treța ca tutore la Sfânta Mãnãstire.
Biserica monument istoric purtând hramul Înãlțarea Sfintei Cruci este construitã din lemn în formã dreptunghiularã având fundația din cãrãmidã iar pereții din bârne de stejar peste care s-a aplicat tencuiala și acoperișul din șindrilã.
La stãruința Înalt Preasfinției Sale Mitropolit Nicolae Corneanu în anul 1996 s-a hotãrât reactivarea acestui vechi așezãmânt monahal pentru cãlugãrițe.
Acum este în construcție întreaga incintã mãnãstireascã :paraclis chilii ș.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...