miercuri, 28 decembrie 2016

Gura Motrului-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Gura Motrului este o veche mãnãstire ortodoxã din județul Mehedinți.
Aflatã în satul Gura Motrului comuna Butoiești mãnãstirea se aflã la o distanțã de numai trei kilometri de localitatea Filiași și la alți 62 de kilometri depãrtare de orașul Drobeta Turnu Severin.
Potrivit tradiției aceastã mãnãstire a fost ziditã pentru prima datã de Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfințit de la Tismana.
Oficial însã mãnãstirea a cãrei Bisericã centralã este închinatã Sfintei Cuvioase Parascheva a fost ziditã de evlaviosul Harvart mare logofãt al Sfântului Voievod Neagoe Basarab între anii 1512-1521 .
Mãnãstirea Gura Motrului se aflã ziditã aproape de un vechi schit monahal .
Potrivit tradiției locului schitul cel vechi ar fi fost zidit de Sfântul Cuvios Nicodim cel   Sfințit cândva pe la sfârșitul secolului al XIV-lea.

Bisericuța de lemn și cele câteva chilii ale Schitului erau înconjurate de o podgorie (vița-de-vie) pãstratã pentru o vreme în partea sudicã a mãnãstirii actuale.
Pânã nu demult podgoria era numitã "Via Sfântului".
La rândul lui izvorul din apropierea mãnãstirii se numește pânã astãzi "Izvorul Sfântului Nicodim ".
Deși tradițiile locale sunt foarte puternice de la vechiul schit nu s-au aflat nici documente nici urme arheologice sau obiecte de cult.
Într-un hrisov al Voievodului Neagoe Basarab dat în ziua de 13 ianuarie 1519 se menționeazã faptul cã la Gura Motrului exista deja o mãnãstire bine ziditã închinatã    Sfintei Cuvioase Parascheva pe care o ridicase "jupân Harvat" mare logofãt al domnitorului.
Pentru întreținerea proprie mãnãstirea din Gura Motrului a primit moșii în satele Sușita și Grosieri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...