joi, 8 decembrie 2016

Nușeni-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Nușeni este un așezamânt monahal ortodox situat în comuna Nușeni din județul Bistrița Nãsãud.
Mãnãstirea Nușeni ce poartã hramul Sfântul Ilie este un important loc de pelerinaj pentru tot mai multe persoane din Bistrița-Nãsãud dar și din județele limitrofe (Cluj Mureș Maramureș  etc.) 
Aceastã mãnãstire de cãlugãri a fost înființatã în 1991 cu sprijinul Pãrintelui Marius Avram în cadrul Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului.
Arhiepiscopia deținea în localitatea Nușeni un domeniu de aproximativ 80 de hectare de teren arabil și 100 de hectare de pãdure.
Acest teren a fost cumpãrat în vremea Ierarhului Nicolae Ivan de la Banca Albina SA Sucursala Cluj de cãtre Episcopia Ortodoxã Românã a Vadului Feleacului și Clujului așa cum reiese din contractul de vânzare și cumpãrare semnat la Cluj la 1 februarie 1933.
Punerea în posesie a moșiei care l-a avut pânã atunci ca arendaș pe Fodor Desideriu s-a fãcut pe baza unui proces verbal la 11 februarie 1933.
Într-un mic castel al moșiei a funcționat în trecut o școalã de cântãreți Bisericești.
În anul 1952 regimul comunist a preluat în mod abuziv aceastã proprietate atribuind-o C.A.P-ului și I.A.S.-ului din localitate.
Dupã anul 1989 prin desființarea acestora proprietatea a revenit Arhiepiscopiei Clujului.
Inițiativa înființãrii unui așezãmânt monahal de cãlugãri pe aceste meleaguri i-a aparținut Preotului Paroh Marius Avram susținut de credincioșii ortodocși din satele comunei în frunte cu Preoții din parohiile Mãlin-Vasile Mãlinaș  Feleac-Vasile Herteli Beudiu și filia Vița-Vasile Macarie.
Acestora li s-au alãturat și credincioșii reformați din parohiile Nușeni și Mãlin avându-i ca Preoți pe Dama Humy și Samuel.
Biserica din cãrãmidã cu hramul Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul a fost construitã în anul 1998.
Actualul Stareț al mãnãstirii Nușeni este Pãrintele Protosinghel Paisie Ilioaie fost Stareț al mãnãstirii Pârva.
Pentru cãlugãrii care vor sã trãiascã o viațã duhovniceascã mai ascetã Pãrintele Stareț 
Paisie Ilioaie a ctitorit în 1995 Schitul Buscat din satul Telcișor județul Bistrița Nasaud.
Extrem de iubitã de credincioși și frecventatã de enoriași din toatã țara Mãnãstirea Sfântul Ilie din Nușeni  a avut încã de la început probleme cu drumul de acces fiind izolatã pe un deal.
Începând cu anul 2012 drumul comunal cãtre mãnãstirea Nușeni a fost asfaltat accesul în incinta așezãmântului monahal putându-se face cu autoturismul.
În anul 2012 cu ocazia prãznuirii hramului acestei vetre monahale care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul (20 iulie) au fost aduse de la mãnãstirea Halmyris (din județul Tulcea) și așezate spre cinstire și închinare Moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion.
Deși este o vatrã monahalã tânãrã Mãnãstirea Nușeni se profileazã ca un important loc de pelerinaj pentru credincioșii din zona Bistriței Ardelene desfãșurând totodatã o activitate misionarã remarcabilã.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...