duminică, 18 decembrie 2016

Valeni-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Valeni se afla pe Valea Topologului la numai doi kilometri de orasul Curtea de Arges in judetul Arges .
Localitatea Valeni este mentionata pentru prima data intr-un document din anul 1536 cand Radu Voievod ii da o porunca logofatului Parvu.
Prima Biserica din Valeni inchinata Sfintei Treimi a fost construita din lemn intre anii 1691-1692 de catre calugarul Zaharia din neamul boieresc Gradisteanu ajuns mai apoi schimonah cu numele Zosima .
Pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea cand a avut loc razboiul ruso-turc in Manastirea Valeni a slujit o obste monahala de calugari .
Imediat dupa razboi Preasfintitul Iosif I Episcopul Argesului muta obstea calugarilor in Manastirea Robaia iar in Valeni aduna maicile din schiturile desfiintate .
Pe locul vechii Biserici intre anii 1883-1884 Preasfintitul Ghenadie al II-lea Episcopul Argesului cu ajutorul Staretei Fevronia Petrescu construieste o Biserica din zid .
Tot acum este infiintat si un atelier de tesatorie marit ulterior de Episcopii Nichita si Grigorie ai Argesului .
Biserica Bolnita a fost zidita in anul 1887 de catre schimonahul Iosif Cotmeneanul si este inchinata Invierii lui Lazar .
Biserica manastirii se va darama in data de 8 aprilie 1941 din cauza avariilor suferite de pe urma cutremurului din 1940 .
Turla s-a prabusit si in cadere a daramat si zidurile adiacente .
Dupa curatarea locului s-a pus piatra de temelie a actualei Biserici inchinata Adormirii Maicii Domnului .
Actuala Biserica a fost construita intre anii 1948-1955 prin stradania Episcopului Iosif Gafton a Staretei Anatolia Manu si a obstii monahale .
Fiind o ctitorie monahala Biserica este mai putin elaborata decat una voievodala .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...