duminică, 11 decembrie 2016

Sighisoara-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Sighisoara este o manastire ortodoxa din judetul Mures .
Asezata la o distanta de doar patru kilometri inspre vest de centrul orasului medieval Sighisoara manastirea de calugari cu viata de obste este inchinata Sfantului Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir praznuit in ziua de 26 octombrie .
Paraclisul manastirii are drept hram "Izvorul tamaduirii" praznuit anual in prima vineri dupa Sfintele Pasti numita Vinerea Luminata .
La aceasta manastire se ajunge mergand pe drumul national 13 (drumul european 60) care face legatura intre orasele Brasov si Sighisoara cale de 106 kilometri .
De asemenea aici se poate ajunge si pe drumul national care leaga intre ele localitatile Sibiu Medias si Sighisoara cale de 90 de kilometri precum si pe drumul national 13 care leaga intre ele localitatile Targu Mures si Sighisoara cale de 52 de kilometri .
Primul vietuitor al manastirii a fost fratele Zaharia Boitos venit aici din Manastirea Frasinei .
Mai apoi in anul 1998 avand binecuvantarea arhiepiscopala in acest loc a venit pentru intaia oara Parintele Protosinghel Ghelasie Tepes de la Manastirea Lupsa .
Impreuna cu el au venit aici si alti patru calugari :Ieromonahul Emanuel rasoforul Ioil rasoforul Irineu si fratele Simion .
Cei cinci monahi au inceput a zidi manastirea pe un teren donat de o familie de crestini ortodocsi din zona .
In data de 26 octombrie 1997 a fost savarsita slujba de Sfintire a pietrei de temelie pentru ridicarea Bisericii celei mari de catre Preasfintitul Andrei Andreicut .
Tot acum a fost amenajat si un paraclis modest la demisolul locasului de cult necesar pentru oficierea slujbelor de toata vremea .
Intre anii 1999-2000 s-a ridicat corpul de chilii paraclisul trapeza si Staretia iar mai apoi in anul 2001 a fost terminata de zidit si Biserica cea mare .
Sfintirea paraclisului monahal a fost savarsita in data de 10 mai 2002 de catre Preasfintitul Andrei .
In continuare in anul 2002 au fost finisate toate cladirile ridicandu-se un arhondaric o trapeza pentru pelerini si o clopotnita .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...