miercuri, 26 decembrie 2018

Nicodim de la Tismana-un sfânt important al țãrii noastre

Sfântul Nicodim de la Tismana  a fost un  Arhimandrit întemeietorul mãnãstirilor Vodița și Tismana  din Oltenia și a mãnãstirii Vișina de pe Valea Jiului .
Pentru tot ce a fãcut pentru ortodoxism și neamul românesc este considerat ocrotitorul Olteniei .
Nicodim și-a primit numele de monah la Mãnãstirea Hilandar de la Muntele Athos unde a ajuns în fruntea obștei .
A fãcut parte din delegația care în anul 1375 a mediat la Constantinopol ridicarea  anatemei asupra Patriarhiei sârbești misiune îndeplinitã cu  un succes așa de mare cã a fost numit Arhimandrit  de cãtre Patriarhul Filotei .
Urmându-și chemarea în anul 1369 a traversat Dunãrea înot în dreptul orașului Ursa (azi Orșova )  și a întemeiat prima sa mãnãstire Vodița ("Apița " sau "Apoasa").
Totuși considerã  cã nu și-a îndeplinit chemarea ca urmare continuã cãutãrile și gãsește un loc pe care îl considerã ideal unde în 1377 începe zidirea mãnãstirii Tismana .
Spre sfârșitul vieții s-a retras la Mãnãstirea Prislop unde a caligrafiat un Tetravanghel considerat cea mai veche carte datatã din Țara Româneascã .
"Numeroase amãnunte din viața și activitatea sfântului Nicodim nu ne sunt cunoscute dar mãreția persoanei lui l-a impus în conștiința poporului român nu numai ca reorganizator al vieții monahale dupã modelul de la Sfântul Munte Athos ctitor de Biserici și Mãnãstiri talentat miniaturist ci și ca sfânt mare fãcãtor de minuni ".
Marea Schismã din 1054 a marcat momentul dureroasei sciziuni din interiorul creștinismului care ulterior a condus la constituirea a douã mari ramuri vesticã (catolicã ) și esticã (ortodoxã ) .
În secolele urmãtoare între Biserici a urmat o luptã pentru supremație întreținutã de conducãtorii din ambele tabere marcatã nu arareori de excese .



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...