miercuri, 5 decembrie 2018

Sfântul Nicolae-un sfânt important al țãrii noastre

Sfântul Ierarh Nicolae din Mira a fost un Episcop .
Toate elementele biografice sunt târzii și îndoielnice .
Sfântul Nicolae de Mira e menționat pentru prima datã în secolul al VI-lea (al 6-lea) în Martirologiul roman ;nu era vorba de vreo pomenire ca atare a Sfântului ci doar de vedenia când Sfântul Nicolae Licianul i s-ar fi arãtat în vis lui Constantin cel Mare cerându-i sã-i ierte pe trei ostași osândiți la moarte .
De fapt sãrbãtoarea de pe 6 decembrie pomenește tocmai aceastã vedenie .
Tot în secolul al VI-lea (al 6-lea ) Nicolae Sionitul Episcop de Pinara ar fi zidit o Bisericã în cinstea Sfântului Nicolae din Mira Liciei .
Toate celelalte elemente  biografice ne vin din 
 Legenda aurea a lui Iacob de Voragina scrisã în 1264 .
Un cult neînsemnat al Sfântului Nicolae de Mira își face apariția în Occident odatã cu Nicolae I (mort în 867) papa Romei care zidește în Bazilica Santa Maria Maggiore  un altar lateral dedicat patronului sãu .
În secolul al X-lea (10-lea ) cultul Sfântului Nicolae începe sã se rãspândeascã în Occident :Othon al III-lea în Germania a zidit o Bisericã de rit Bizantin la Burtscheid (lângã Aachen) cãreia îi dã ca hram pe Sfântul Nicolae .
Cultul popular al Sfântului Nicolae dateazã din secolul al XI-lea .(al 11-lea ) .
Cruciații aduceau moaște din Rãsãrit și de obicei marile orașe occidentale care primeau moaștele vreunui Sfânt rãsãritean își luau drept patron pe acel Sfânt .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...