luni, 24 decembrie 2018

Sfânta Eugenia-o sfântã a întregii lumi

Sfânta Cuvioasã Fecioarã Mucenițã Eugenia (sau Evghenia ) a trãit în secolul al III-lea (al 3-lea ) la Roma și la Alexandria .
A pãtimit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor primind martiriul prin tãierea capului cu sabia .
Biserica o prãznuiește la data de 24 decembrie .
Sfânta mucenițã Eugenia s-a nãscut la Roma însã încã din copilãrie l-a urmat pe tatãl ei Filip la Alexandria unde acesta fusese trimis de cãtre împãratul Commodus (180-192) în funcția de guvernator al Egiptului (la acea datà provincie romanã ) .
Eugenia a primit o educație aleasã și era remarcatã pentru frumusețea ei și buna dispoziție pe care o împãrtãșea și celor din jur .
Mulți tineri din familii ilustre au cerut mâna fetei dar ea nu voia încã sã se cãsãtoreascã .
Dupã ce a citit epistolele Sfântului Apostol Pavel Eugenia a fost atât de impresionatã încât a început sã-și doreascã sã devinã și ea creștinã .
Deoarece tatãl ei îi interzisese cu desãvârșire acest lucru Eugenia a pãrãsit în tainã casa pãrinteascã îmbrãcatã în straie bãrbãtești (pentru a nu fi recunoscutã )și  însoțitã de doi servitori credincioși -Protus și Hyacinthus .
A fost botezatã de Helenus Episcopul de atunci al cetãții antice Heliopolis .
Episcopul Helenus a trimis-o la mãnãstire ; deoarece în acele timpuri nu existau încã mãnãstiri pentru femei Eugenia și-a pãstrat straiele bãrbãtești ascunzând faptul cã era femeie și fiind cunoscutã drept cãlugãrul Eugen .
Mai târziu ea a devenit chiar Stareț al acelei mãnãstiri .
Odatã dupã ce ea devenise Stareț prin rugãciunile și îngrijirile ei a vindecat o femeie bolnavã .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...