vineri, 14 decembrie 2018

Sfântul Vasile-un sfânt important al țãrii noastre

Vasile din Cezareea Capadociei cunoscut sub numele Vasile cel Mare (nãscut în 330 Cezareea Capadocia decedat 1 ianuarie 379 ) a fost un Arhiepiscop din secolul al IV-lea (al 4-lea ) considerat doctor al Bisericii și unul din cei trei doctori rãsãriteni ai Bisericii alãturi de Grigore de Nazianz (Teologul ) și Ioan Gurã de Aur .
Sfântul Vasile Episcopul Cezareii este unul dintre cei mai importanți pãrinți ai Bisericii Ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini .
S-a nãscut în Pont în jurul anului 329 și a murit în Cezareea în ziua de 1 ianuarie 379 .
Provenea dintr-o familie creștinã binecunoscutã tatãl sãu Sfântul Vasile cel Bãtrân a fost un renumit învãțãtor în Pont iar sora sa Macrina și fratele sãu Grigore din Nyssa au devenit de asemenea sfinți .
Sfântul Vasile a studiat la Cezareea la Constantinopol și Atena remarcându-se încã de tânãr prin profunde cunoștințe în filosofie astronomie geometrie medicinã și retoricã.
La Atena a legat o strânsã prietenie cu Grigore de Nazianz care a fost întotdeauna impresionat de inteligența și spiritul sãu profund .
Sfântul Vasile a devenit apoi un strãlucit profesor în NeoCezarea .
Sub influența sorei sale Macrina Vasile se apropie mai mult de Bisericã iar Episcopul Cezareii Dianius care îl aprecia deosebit de mult îl încurajeazã sã accepte o slujbã bisericeascã .
În cãutarea cãilor spre perfecțiune Vasile viziteazã multe mãnãstiri din Egipt Siria Palestina și Mesopotamia .
La întoarcerea în Pont el înființeazã o mãnãstire pe malul Irisului .
Scrierile sale din acea perioadã pun bazele vieții monahale sistematice și de aceea Sfântul Vasile este considerat pãrintele monahismului oriental .
Dupã moartea lui Dianius Eusebius devine Episcop care la rândul sãu încearcã sã-l convingã pe Vasile sã devinã Preot și în cele din urmã îi oferã o înaltã slujbã în cadrul Episcopiei care îi dã ocazia sã-și arate în plenitudine deosebitele sale calitãți spirituale și intelectuale .
În acest timp Sfântul Vasile exercitã o mare influențã atât în rândul conducãtorilor imperiului cât și al populației și al clerului .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...