joi, 27 decembrie 2018

Sfântul Teodor-un alt sfânt important al țãrii noastre

Teodor Tiron este un sfânt mare mucenic creștin care a trãit pe vremea împãraților Maximian și Maximin .
Era militar și a fost ucis în timpul persecuției lui Maximin .(aproximativ 303) .
Prãznuirea lui se face la 17 februarie (2 martie ) la ortodocși și pe 9 noiembrie la catolici .
În ortodoxie în prima sâmbãtã din Postul Mare se face pomenire de minunea colivei pe care a fãcut-o la 50 de ani de la moartea sa .
Fiind încorporat de curând în oastea tironilor și fãcând parte din oastea tironilor și fãcând parte din ceata prepozitului Vringa a fost chemat de acesta la cercetare și a mãrturisit cã Hristos este Dumnezeu batjocorind idolii elinilor ca pe niște statui neînsuflețite și lucruri fãcute de mâinile omenești .
Dându-i-se vreme sã se gândeascã mai bine el nu a cheltuit acea vreme în nelucrare ci a sãvârșit o faptã cât se poate de mare .
A ars cu foc statuia aceleia pe care elinii o socoteau mama idolilor .
Drept aceea fiind prins și mãrturisind cã el singur a fost cel care a dat foc statuii a fost chinuit în diferite chipuri și a fost omorât prin arderea de viu într-un cuptor aprins .
La 50 de ani dupã moartea lui Teodor împãratul Iulian Apostatul (361-363)dorind sã-i batjocoreascã pe creștini a dat ordin guvernatorului orașului Constantinopol sã stropeascã toate proviziile din piețele de alimente cu sângele jertit idolilor în prima sãptãmânã a Postului Mare .
Sfântul Teodor Tiron apãrându-i în vis Arhiepiscopului Constantinopolului Eudoxie i-a poruncit acestuia sã-i anunțe pe creștini  sã nu cumpere  nimeni nimic din piațã ci mai degrabã sã mãnânce grâu fiert cu miere :coliva .
În amintirea (presupusei ) minuni sãvârșite de el Biserica Ortodoxã sãrbãtorește anual pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron în prima sâmbãtã a Postului Mare .
Vinerea seara la Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfințite dupã rugãciunea amvonului se cântã Canonul Sfântului Mare Mucenic Teodor compus de Sfântul Ioan Damaschin .
Dupã aceasta se sfințește coliva și se împarte credincioșilor .
Aceastã sãrbãtoare a Sfântului Mare Mucenic Teodor din prima sâmbãtã a Postului Mare a fost rânduitã pe vremea Patriarhului Nectarie al Constantinopolului (381-397) .
În Chișinãu numele sãu îl poartã Mãnãstirea Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron cunoscutã colocvial ca Mãnãstirea Ciuflea .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...