duminică, 16 decembrie 2018

Sfantul Ignatie Teoforul-un sfant important al tarii noastre

Sfantul sfintit  mucenic Ignatie Teoforul a fost al treilea Episcop al Antiohiei (in Siria ) dupa Apostolul Petru si Apostolul Evod caruia i-a urmat in scaun pe la anul 68 .
A murit in anul 107 in timpul persecutiei impotriva crestinilor din vremea imparatului Traian .
Praznuirea lui principala este la 20 decembrie iar la 29 ianuarie se face pomenire in calendarul ortodox pentru aducerea moastelor sale de la Roma la Antiohia .
Exista doua ipoteze privind numirea de Teoforul care poate insemna atat purtatorul de Dumnezeu cat si cel purtat de Dumnezeu :
 1.Unii spun ca sfantul Ignatie a fost numit de crestinii din vremea sa deja ca "purtator de Dumnezeu " din cauza harului cu care Dumnezeu l-a inzestrat cum se poate vedea si din scrierile sale .
2 .Altii spun ca Sfantul Ignatie a fost copilul pe l-a apucat de mana Stapanul Hristos si l-a luat in brate si a zis :"De nu se va smeri cineva pe sine ca pruncul acesta nu va intra in imparatia cerurilor " si :"Cel ce va primi pe un prunc ca acesta in numele Meu pe Mine Ma primeste ".
De aceea a fost numit purtator de Dumnezeu .
Sfantul mucenic Ignatie a fost urmas direct al apostolilor fiind al treilea Episcop /Patriarh al Antiohiei dupa Evod .
A fost ucenic al Sfantului Petru impreuna cu Sfantul Policarp Episcop de Smirna ucenic al Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan cuvantatorul de Dumnezeu .
Cand imparatul Traian a trecut prin Antiohia impotriva partilor Sfantul Ignatie a fost adus inaintea lui .
Imparatul l-a cercetat indelung si a vazut ca nu poate fi intors de la credinta in Iisus Hristos .
De aceea a fost chinuit si in felurite chipuri ;dar aratandu-se mai tare decat chinurile a fost trimis legat la Roma pazit de zece ostasi ca sa fie dat mancare fiarelor salbatice .
In drumul spre Roma a intarit Bisericile din cetatile prin care trecea si se ruga "sa fie mancat de fiare "ca sa ajung spunea el paine curata lui Dumnezeu ".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...