sâmbătă, 15 decembrie 2018

Sfantul Ioan Gura de Aur -un sfant al tarii noastre

Ioan Gura de Aur cunoscut si ca Ioan Hrisostom a fost Arhiepiscop de Constantinopol una din cele mai importante figuri ale patrologiei crestine considerat sfant deopotriva in Biserica Rasariteana si in Biserica Apuseana care il venereaza cu titlul de doctor al Bisericii .
A adoptat o pozitie impotriva crestinilor iudaizati cu opt predici in acest sens avand astfel un rol in dezvoltarea antisemitismului crestin .
Sfantul Ioan Gura de Aur s-a nascut la Antiohia in jurul anului 354 din parintii Secundus mare dregator militar care a murit la scurt timp dupa nasterea sa si Antusa descendenta dintr-o bogata familie crestina .
Ramasa vaduva la numai 20 de ani ea s-a dedicat cu ravna si perseverenta educatiei fiului ei renuntand la recasatorire .
Primele elemente ale educatiei crestine Ioan le-a primit de la mama sa Antusa .
Educatia clasica a primit-o de la retorul Libaniu si de la filosoful Andragatiu primind valorile retoricii ale clasicilor greci .
Se pare ca a studiat si dreptul intrucat ar fi pledat catva timp .
S-a calugarit in anul 368 .
A trait intr-o pestera langa Antiohia .
A fost botezat tarziu probabil in jurul anului 372 de Meletie Episcop de Antiohia .
In scurta vreme a fost facut citet .
Sfantul Ioan Gura de Aur a inceput sa practice ascetismul acasa .
In 374 dupa moartea mamei sale Antusia Ioan a putut sa dea curs dorintei sale arzatoare pentru asceza .
El s-a retras in Muntii Antiohiei unde a dus patru ani o viata severa iar dupa aceea s-a retras doi ani intr-o pestera .
In 380 s-a inapoiat la Antiohia iar in 381 Meletie l-a facut diacon .
Timp de 10 ani inaintea diaconatului el a fost preocupat de problema monahismului si a fecioriei carora le-a consacrat mici tratate .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...