miercuri, 19 decembrie 2018

Sfântul Bonifaciu-un sfânt important al țãrii noastre

Sfântul Mucenic Bonifaciu sau Bonifație (latinește Bonifacius ) "Apostolul germanilor " a fost un propovãduitor care a rãspândit creștinismul în Germania secolului al VIII-lea (al 8-lea) .
Prãznuirea sa se face la 5 iunie ziua adormirii sale .
Nu trebuie confundat cu Sfântul Mucenic Bonifaciu care a primit mucenicia în Cilicia în vremea prigoanei lui Dioclețian pomenit la 19 decembrie .
Sfântul Bonifaciu s-a nãscut în anul 672 în Crediton Devonshire Anglia .
Numele sãu era Winfrid sau Wynfrith .
Se trãgea dintr-o familie bunã și într-o anumitã mãsurã a fost împotriva dorințelor tatãlui sãu faptul cã s-a dedicat de la o vârstã fragedã vieții monahale .
El a primit o educație teologicã la mãnãstirile benedictine din Adescancastre de lângã Exeter și Nursling dintre Winchester și Southampton unde era Stareț Wimbert .
La vârsta de 30 de ani a devenit preot .
A scris prima gramaticã latinã din Anglia .
În 716 el a inițiat o expediție  misionarã în Frizia (o provincie istoricã situatã în nordul Olandei ) cu  intenția de a-i converti pe frizoni  propovãduindu-le  în propria lor limbã  (limba sa natalã anglo-saxona fiind asemãnãtoare cu cea din Frizia ). 
Eforturile sale au fost însã împiedicate de rãzboiul dus în acele vremuri între Carol Martel (regele francilor ) și Radbod (regele Friziei ) astfel încât el s-a reîntors la Nursling în Anglia. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...