miercuri, 12 decembrie 2018

Sava Gotul -un sfânt important al țãrii noastre

Sfântul Sava de la Buzãu cunoscut mai adesea ca Sava Gotul s-a nãscut în anul 334 (aproximativ ) în regiunea Buzãului în apropiere de râul Mousaios (Buzãul de azi ) din pãrinți creștini și a trãit în zona deluroasã a Subcarpaților de Curburã.
Actul sãu de martirizare precizeazã cã ar fi fost cantor sau dascãl în interiorul comunitãților religioase de acolo .
Sinaxarele amintesc apropierile sufletești ale Sfântului Sava de la Buzãu de doi preoți din satele învecinate un anume Sansalas și un altul Gutticas .
Între anii 369 și 372 în timpul prigoanei creștinilor pornitã de Atanaric rege got legenda vorbește despre o apariție a unui "bãrbat mare și luminos " care îi spune Sfântului Sava sã se alãture preotului Sansalas în ceea ce avea sã-i fie începutul martiriului .
Astfel la porunca lui Atharid fiul unui dregãtor got - Rotheseu - sunt legați biciuiți și târâți prin pãduri incendiate .
Rãnile de pe trupul mucenicului se vindecã însã peste noapte ceea ce-i înfurie pe prigonitori care îl rãstignesc pe douã osii .
A doua zi spre dimineațã este eliberat de cãtre o femeie dar Sfântul Sava refuzã sã fugã .
Atharid îl silește apoi sã mãnânce împreunã cu preotul Sansalas din carnea jertfitã a idolilor .
La împotrivirea mucenicului și la mãrturisirea credinței sale în Hristos ca singur Dumnezeu i se leagã un lemn de gât și este aruncat în Mousaios gãsindu-și sfârșitul astfel "prin lemn și apã " la vârsta de 38 de ani .
Trupul i-a fost gãsit de credincioșii creștini și îngropat conform tradițiilor .
În anul 374 Sfântul Vasile cel Mare dispune aducerea moaștelor împreunã cu descrierea martiriului Sfântului Mucenic Sava  într-o scrisoare a lui Bretanion Episcopul Tomisului de atunci în Capadocia .
Sfântul Mucenic Sava de la Buzãu este celebrat în cultul român ortodox la 12 aprilie (deși apare alteori în dreptul zilei de 18 aprilie ) iar conform calendarului romano-catolic pe 28 aprilie .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...