joi, 13 decembrie 2018

Sfântul Ambrozie-un sfânt important al țãrii noastre

Sfântul Ambrozie a fost un episcop teolog și unul din cei patru pãrinți ai Bisericii Apusene doctor al Bisericii .
A fãcut studii literare și juridice și a început sã cerceteze învãțãtura creștinã.
Dupã terminarea studiilor a practicat câțiva ani avocatura și la vârsta de 34 de ani a ajuns guvernator al provinciilor Emilia și Liguria din nordul Italiei cu sediul la Milano .
În anul 374 Episcopul de Milano a murit creștinii s-au adunat sã aleagã un nou episcop dar din cauza disputelor între creștini și arieni nu se putea ajunge la un numitor comun .
Intervenția guvernatorului Ambrozie în aceastã problemã a fãcut ca mulțimea sã-l aleagã Episcop și cu toatã împotrivirea sa a fost ratificat ca episcop de împãrat și de episcopii apropiați .
Astfel la 24 noiembrie Ambrozie a fost botezat iar la 7 decembrie 374 a fost consacrat ca Episcop și înscãunat ca întâistãtãtor al Episcopiei de Milano .
Pentru a-și completa cultura teologicã operele lui Origene operele sfinților pãrinți greci și îndeosebi Biblia pe care a învãțat-o aproape pe de rost .
Ambrozie nu a devenit un intelectual propriu zis dar a fost un foarte bun pãstor sufletesc și un administrator neîntrecut al Bisericii sale .
A câștigat încrederea tinerilor împãrați Grațian și Valentinian al II-lea (al 2 -lea) precum și a nemilosului Teodosie I care preferau sã locuiascã la Milano ;el le era pãrinte spiritual și nu a ezitat sã-l opreascã pe Teodosie I de a intra în Bisericã dupã masacrul de pedepsire a populației din Tesalonic pânã când nu a fãcut pocãința publicã .
Sfântul Ambrozie contemporan cu Papa Liberiu a îndemnat-o pe sora sa Marcela care primise vãlul monastic chiar de la papa Liberiu sã cinsteascã memoria fericitului Liberiu deoarece a fost un om foarte sfânt iar mijlocirea lui dobândește haruri .
Aceste cuvinte au restabilit în timp adevãrata dimensiune a papei Liberiu care fusese calomniat mult timp din cauza pãcatului de a ceda presiunii împãratului roman condamnându-l pe Atanasie din Alexandria .
De la Sfântul Ambrozie au rãmas scrieri dogmatice scripturale tratate de moralã de ascetism și 91 de scrisori .
Reconsiderând toate ideile expuse de scriitorul roman Ambrozie demonstreazã cã religia creștinã poate asimila fãrã a fi în primejdie sã altereze mesajul sãu toate valorile naturale pe care lumea pãgânã îndeosebi cea romanã a știut sã le exprime .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...