sâmbătă, 22 decembrie 2018

Sfantul Flavian -un martir tal tarii noastre

Parintele nostru in rand cu sfintii Flavian Marturisitorul a fost Patriarh al Constantinopolului din 446 pana in 449 .
Sfantul Flavian Marturisitorul este pomenit de Biserica Ortodoxa la 16 februarie .
Sfantul Flavian a devenit Patriarh dupa moartea Sfantului Patriarh Proclu intr-o perioada de tulburari si erezii care amenintau unitatea Bisericii .
In anul 448 Sfantul Flavian a convocat un sinod local la Constantinopol pentru a examina erezia lui Eutihie care admitea doar o fire (cea divina ) a Domnului Iisus Hristos .
Persistand in eroarea sa ereticul Eutihie a fost excomunicat de Biserica si privat de demnitatile sale .
Totusi Eutihie avea un protector puternic in persoana lui Hrisafie un eunuc apropiat imparatului Teodosie al II-lea (al 2-lea ) .
Prin intrigi Hrisafie l-a adus pe Patriarhul Dioscor Al Alexandriei de partea lui Eutihie si a primit permisiunea imparatului sa convoace ceea ce se va numi "Sinodul talharesc de la Efes ".
Dioscor a prezidat acest sinod obtinand achitarea lui Eutihie si demiterea Patriarhului Flavian prin amenintari si presiuni .
Sfantul Flavian a fost batut cu cruzime in timpul lucrarilor acestui Sinod de catre niste calugari obraznici condusi de  un anume Barsum .
Chiar si presedintele Sinodului Dioscor a luat parte la aceasta bataie .
Dupa aceasta bataie Sfantul Flavian a fost pus in lanturi si a fost condamnat la exil in Efes .
Sinodul l-a reabilitat pe Eutihie .
Flavian a murit curand dupa acestea in 11 august 449 din cauza ranilor primite .
El a fost inmormantat in secret .
Sfanta imparateasa Pulcheria s-a retras de la Curtea Imperiala .
Papa Leon cel Mare ai carui delegati au fost ignorati in timpul Sinodului a protestat si a declarat nule deciziile Sinodului .
In curand intrigile lui Hrisafie au fost dezvaluite .
Moartea subita a imparatului Teodosie in 28 iulie 450 a readus-o pe sora sa Pulcheria pe tronul imperial ea casatorindu-se cu generalul Marcian care a devenit astfel imparat .
Prin eforturile imparatesei moastele Sfantului Patriarh Flavian au fost transferate cu mare pompa de la Efes la Constantinopol .
Sinodul de la Calcedon convocat in 451 l-a condamnat pe Eutihie a confirmat Tomosul Papei Leon si l-a canonizat pe Flavian ca mucenic .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...