duminică, 30 decembrie 2018

Sfantul Cuvios Leon de la Optina -un sfant important al tarii noastre

Primul Staret de la Optina Preacuviosul Leon s-a nascut in anul 1768 in orasul Karacev din gubernia Orlov .
In tinerete a fost administrator de afaceri comerciale .
A calatorit in toata Rusia si a cunoscut oameni din toate paturile sociale capatand o mare experienta care i-a fost de folos in anii Staretiei sale cand veneau la dansul oameni pentru a-i cere calauzire duhovniceasca .
In anul 1797 Preacuviosul a renuntat la lume si a intrat in obstea Sihastriei Optina condusa de egumenul Avraam iar peste doi ani a trecut la Manastirea Beloberejski (din gubernia Orlov ) unde Staret al manastirii era in acel timp Vasilie (Kiskin ) un ascet cu o inalta viata duhovniceasca .
In anul 1801 Poslusnicul Leon a fost tuns si a primit schima mica (mantie ) odata cu numele de Leonid ;in acelasi an la 22 decembrie a fost hirotonit ierodiacon iar la 24 decembrie   ieromonah .
Vietuind in manastire el isi petrecea zilele in munca si rugaciune fiind un model de adevarata ascultare .
Odata pe cand parintele Leonid abia se intorsese de la cosit proestosul i-a poruncit sa cante privegherea toata noaptea .
Obosit si flamand parintele Leonid s-a dus la strana si impreuna cu un frate a cantat toata slujba .
In anul 1804 Preacuviosul devine Proestos al Sihastriei Beloberejskaia .
Pana la aceasta numire el a vietuit pentru scurta vreme la Manastirea Ciolsk unde l-a cunoscut pe ucenicul Staretului moldovean Paisie (Velicikovski) parintele Teodor si a devenit ucenicul sau credincios .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...