duminică, 9 decembrie 2018

Sfantul Stelian -ocrotitorul celor mici

Sfantul Stelian a fost un sfant cuvios din secolul al VI-lea (al 6-lea ) de origine din Paflagonia (Turcia de azi ) .
Praznuirea lui se face la 26 noiembrie .
Este cunoscut ca ocrotitor al copiilor .
Sfantul Stelian Paflagonul s-a nascut in veacul al saselea in Adrianopole in provincia Paflagonia (in Turcia de astazi ) intr-o familie foarte bogata .
La o varsta frageda Stelian s-a alaturat eremitilor din pustie cu gandul de a-si curati sufletul printr-o perioada de meditatie si rugaciune precum si prin vietuirea alaturi de oameni care precum el insusi doreau a-si darui Domnului Iisus Hristos .
Spre deosebire de alti pustnici insa el nu s-a retras complet din lume preferand sa mearga intre oameni pentru diverse faceri de bine pentru a se intoarce apoi in mica lui pestera pentru linistire si rugaciune .
Conform traditiei rugandu-se intr-o noapte pentru indrumare in a-i ajuta pe ceilalti Sfantul Stelian a simtit o prezenta dumnezeiasca fiind cuprins de slava cea mare a Sfantului Duh .
A doua zi a iesit din pestera sa cuprins de o bucurie si o pace duhovniceasca pe care nu le mai cunoscuse inainte .
In peregrinarile lui obisnuite in care sfatuia si mangaia s-a simtit atras sa-si aseze mana pe un copil ranit ceea ce inainte nu indraznise sa faca ;a simtit puterea Domnului trecand asupra copilasului suferind prin mana sa cea intinsa .
Copilul si-a revenit imediat iar de atunci Sfantul Stelian a fost cautat de catre fiecare suflet aflat in suferinta din imprejurimi tineri sau batrani .
Pestera sa a devenit un loc de atractie pentru bolnavi si oameni aflati in diverse suferinte multi dintre ei primind vindecari complete nu doar prin puterea lui ci chiar si prin propria lor credinta fara de care oricum cel care suferea nu putea fi ajutat .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...