luni, 30 martie 2020

Cuviosul Ioan Scararul -un sfant important al lumii

Care patrie si cetate a odraslit si a crescut pe acest viteaz nevoitor mai inainte de pustnicestile lui nevointe cu siguranta nu pot spune -zice Daniil monahul  scriitorul vietii acestuia .
Care loc il are acum pe acest Dumnezeiesc si minunat barbat si cu ce dulceti de hrana fara de moarte il hraneste este adeverit ca intr-acea patrie se afla el acum pentru care Sfantul Pavel privighetoarea cea minunat glasuitoare a strigat :"Petrecerea noastra este in ceruri " unde cu nematerialnica simtire cu negraita dulceata saturandu-se de necheltuitele bunatati primeste rasplatirile cele vrednice de sudorile sale si pentru dureri are cinstea cea fara durere mostenind cereasca Imparatie cu aceia al caror picior a stat intru dreptate .
Iar cum s-a ostenit pentru fericirea cea nematerialnica intru materialnicul trup voi spune aratat .
De saisprezece ani fiind cu varsta trupeasca iar de o mie de ani cu istetimea intelegerii acest fericit singur pe sine ca pe o jertfa fara prihana si bine primita s-a adus lui Dumnezeu Marele Arhiereu .
Deci si-a inaltat trupul la Muntele Sinai iar sufletul la cer apropiindu-se de locul cel vazut al inaltimii muntelui catre inaltimea cereasca .
Si vazand cu mintea pe Dumnezeu Cel nevazut si instrainandu-se de lume a iubit blandetile cele impodobite cu smerenia ca pe niste incepatoare ale tineretilor noastre gandite ca pe o invatatura taind toata indrazneala si mandria vorbirii si a clevetirii .
Apoi cu aleasa judecata intr-o singura deprindere monahiceasca a izgonit pe inselatorul parerii si iubirii de sine si ca cel mai iscusit invatator duhovnicesc si-a plecat grumajii nadajduind sa treaca fara primejdie noianul cel greu al patimilor .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...