joi, 12 martie 2020

Sfantul Maxim Marturisitorul -un sfant important al tarii noastre

Pe Cuviosul Maxim cel Mare cu numele si cu viata l-a odraslit cetatea cea mare nascut din neam mare si dreptcredinciosi si l-au crescut in invatatura cartii din destul pentru ca toata filosofia si teologia a strabatut desavarsit apoi a fost barbat prea intelept si slavit si intru palate imparatesti cinstit .
Pentru ca imparatul Heraclie (610-641) vazand intelepciunea si viata lui cea buna l-a cinstit pe el cu randuiala de asincrit (boier ) chiar nevrand si in numarul sfetnicilor sai l-a randuit  apoi era de toti iubit si cinstit si la toata cetatea imparateasca de mare folos .
Intru acea vreme s-a ridicat eresul monotelitilor adica al acelora ce marturisesc ca este numai o vointa in Hristos Dumnezeul nostru .
Acesta s-a nascut din eresul ce a fost mai inainte al lui Eutihie care spunea cu necuviinta ca numai o fire este intru Hristos impotriva marturisirii celei credincioase care spune ca sunt doua firi in Domnul nostru Iisus Hristos cel intrupat asemenea si doua vointe si lucrari deosebite ale fiecarei firi insa o singura persoana a lui Hristos pentru ca nu in doua persoane este despartit Hristos Dumnezeu ci are doua firi fara amestecare .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...