joi, 26 martie 2020

Soborul Arhanghelului Gavriil -o sarbatoare importanta in calendar

A doua zi dupa Buna Vestire a Preacuratei Fecioare Nascatoare de Dumnezeu Biserica de demult prin tipicul Ierusalimului si prin randuiala marelui locas al Sfantului Sava a hotarat a sarbatori Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil cu cantari de lauda cinstind pe bunul vestitor de bucurie .
Pentru ca se cuvine aceluia a fi cinstit de noi dupa vrednicie ca cel ce a slujit taina mantuirii noastre aducand Fecioarei celei fara de prihana vestire despre intruparea lui Dumnezeu Cuvantul in Preacuratul ei pantece .
Pentru ca daca un imparat pamantesc printr-un cinstit sol aduce in cetate vreun cuvant de mila imparateasca de toti cetatenii se cinsteste mult cu atat mai mult pe cel trimis de  la imparatul ceresc cu preamilostivul cuvant spre neamul omenesc cel vestitor de vesnica mantuire pe Gavriil cel mai ales voievod al ingerilor cu datorie este a-l cinsti cu deosebita praznuire .
Iar cat este de cinstit acest sol dumnezeiesc singur si-a pus cinstea sa mai inaintea Sfantului Zaharia zicand :"Eu sunt Gavriil care stau inaintea lui Dumnezeu adica mai aproape decat alti ingeri de scaunul lui Dumnezeu ."
Si precum la pamanteasca imparatie pe cat cineva este mai aproape de imparat si de tainele imparatesti este mai cinstit asemenea cei ce mai aproape stau inaintea lui Dumnezeu sunt vazatori ai tainelor lui Dumnezeu mai incredintati au mai multa cinste si slava si mai mult stralucesc decat ingerii care sunt in randuielile cele mai de jos .



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...