miercuri, 18 martie 2020

Sfantul Chiril -un sfant important al lumii

Sfantul Chiril marele intre dascalii Bisericii era din Alexandria nascut din parinti dreptcredinciosi si de neam bun nepot de sora al lui Teofil Patriarhul Alexandriei .
Si fiind crescut cu ingrijire s-a facut foarte iscusit in filosofie si in fapte bune .
El era desavarsit invatat si deprins cu cartile elinesti si latinesti atat in intelepciunea cea dinafara cat si in cea dinauntru si duhovniceasca .
El se indeletnicea totdeauna cu citirea si cugetarea Dumnezeiestilor Scripturi .
Pentru aceea si Teofil unchiul lui vazand in el atata intelepciune si fapte bune l-a numarat in randul clericilor Bisericii hirotonindu-l Arhidiacon .
De atunci Sfantul Chiril era sadit in gradina Bisericii lui Hristos ca un crin binemirositor si frumos care inflorea cu curatia si cu faptele bune si care umplea pe credinciosi cu mirosul dumnezeiestii lui intelepciuni .
Iar dupa ce a murit Teofil toti clericii de obste si mirenii au ales ca patriarh al Alexandriei pe dumnezeiescul Chiril care indata ce s-a suit pe scaun a izgonit din Alexandria pe eretici si pe dezbinatii cei care se numeau novatieni .
Si s-au numit ei novatieni de la un oarecare Novat incepator al acestei erezii care era preot in Roma pe vremea imparatului Decie si care dorea sa se faca papa al Romei .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...