vineri, 13 martie 2020

Sabin Egipteanul-un sfant important al lumii

Tara Egiptului si cetatea Ermopolis a fost patria Sfantului Mucenic care a fost barbat slavit in partea aceea si boier in cetatea sa .
Pe vremea imparatiei lui Diocletian pentru prigonirea cea cumplita ce era asupra crestinilor tulburandu-se tot Egiptul si multi din cei credinciosi prinzandu-se si muncindu-se fiind ucisi Sfantului Mucenic Sabin si-a lasat casa sa boieria bogatia si prietenii si iesind pe ascuns din cetatea Ermopolis se ascundea intr-un sat departat cu ceilalti crestini care fugeau de prigoana si inchizandu-se intr-o casa mica si proasta se nevoia in post si rugaciuni ziua si noaptea .
Iar slujitorii de idoli au cautat mult pe Sabin boierul din Ermopolis ca sa-l prinda spre muncire dar negasindu-l s-au mahnit multa vreme .
Iar un sarac oarecare ce venea la fericitul Sabin si lua hrana si toate cele trebuincioase din mainile lui urmand lui Iuda vanzatorul s-a dus la slujitorii de idoli si a zis :"Ce imi dati ca sa va arat unde este Sabin pe care-l cautati ?"
Iar ei i-au dat doi galbeni .
Apoi mergand dupa dansul in satul acela si vazand casa au inconjurat-o si au batut in usa .
Erau cu Sfantul Sabin in casa aceea sase crestini si crezand ca a venit la dansii cineva din credinciosii frati pentru vreo trebuinta au deschis usa .
Iar slujitorii de idoli sarind inauntru cu mare ura i-au prins si i-au legat pe toti  insa pe Sfantul Sabin l-au legat deosebit cu doua lanturi grele si l-au adus in fata judecatorului locului aceluia care se numea Arian .
Fiind dus la paganeasca judecata si mult silit la idoleasca jertfa nu s-a lepadat de Hristos .
Pentru aceea l-au muncit cumplit l-au zgariat cu unghii de fier l-au ars cu foc iar mai pe urma l-au inecat intr-un rau si astfel si-a sfarsit nevointa muceniciei si s-a dus sa-si ia cununa biruintei de la Hristos datatorul de nevointa .
Asemenea si cei sase crestini prinsi impreuna cu dansul fiind munciti au castigat de la Domnul aceeasi slava in cer .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...