marți, 3 martie 2020

Sfantul Eutropiu -un sfant important al lumii

Dupa savarsirea patimirii si dupa mucenicescul sfarsit al Sfantului Teodor Tiron in cetatea Amasiei au ramas tinuti in temnita pentru Hristos tovarasii lui ostasi si prieteni de aproape Eutropiu Cleonic si Vasilisc nepotul sau .
Ighemonul Puplie care a muncit pe Sfantul Teodor pierise fiind ucis de mania lui Dumnezeu si in locul lui a venit un altul cu numele Asclipiodot de neam din Frigia cumplit cu obiceiul si cu mintea fara de Dumnezeu facand multe rautati poporului crestin .
Caci ii era data asupra crestinilor de la imparatul Maximian (286-305 ) ca sa-i sileasca la jertfa idoleasca iar pe cei ce nu s-ar supune sa-i piarda cu cumplite munci .
Acela sezand la judecata cu sfetnicii sai a chemat pe Evlasie pazitorul de carti si i-a poruncit sa citeasca faptele cele petrecute mai inainte ale judecatii .
Deci citindu-se patimirea lui Teodor Tiron toti s-au minunat de rabdarea acelui barbat .
Deci a zis ighemonul catre Evlasie :"Unde sunt tovarasii lui Teodor care au fost pomeniti in aceasta carte ?
Raspuns-a Evlasie :"Sunt paziti in temnita impreuna cu altii legati .
Dupa aceea ighemonul vazand capistea cea arsa de Sfantul Teodor a necuratei lor zeite Ira ce se numea "maica zeilor " a racnit ca un leu asupra tovarasilor lui Teodor care ramasesera .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...