vineri, 20 martie 2020

Sfantul Cuvios Nichita Marturisitorul -un sfant important al lumii

Patria Cuviosului Nichita a fost Cezareea Bitiniei fiind nascut din parinti dreptcredinciosi .
Tatal lui se numea Filaret si s-a tuns in calugarie cand sotia sa dupa lege s-a mutat la Domnul intr-a opta zi dupa nasterea pruncului Nichita pruncul fiind hranit de maica tatalui sau care pe atunci era intre cei vii .
Dupa ce a crescut si a invatat carte s-a dat spre slujba lui Dumnezeu .
Mai intai facea slujba paracliseriei in Biserica indeletnicindu-se la citirea Dumnezeiestilor   carti .
Dupa aceea s-a dus la un oarecare sihastru Stefan barbat imbunatatit de la care dupa ce a luat povatuire din destul a fost trimis la Manastirea Midichiei pe care a zidit-o Cuviosul Nichifor si a fost egumen intr-ansa .
A primit deci Nichifor pe Nichita cu dragoste vazand de mai inainte intr-ansul darul cel Dumnezeiesc si l-a tuns in randuiala monahiceasca .
Iar fericitul Nichita atat de mult a sporit cu pustnicestile nevointe cu smerenia cu ascultarea si cu toate lucrurile cele bune incat pe toti monahii cei ce erau acolo i-a covarsit neimplinind inca sapte ani in Manastire .
Apoi a fost silit de Egumen sa ia randuiala preoteasca sfintindu-l preasfintitul Tarasie patriarhul Constantinopolului .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...