vineri, 27 martie 2020

Sfantul Proroc Anania -un proroc al intregii lume

Numele Anania este un nume de origine ebraica -Hanan-Yah -care inseamna etimologic " Yahve "(Dumnezeu ) este favorabil/binevoitor .
In Vechiul Testament intalnim un anume Anania fiul lui Azor proroc mincinos care a trait in timpul prorocului Ieremia dar si un Anania unul dintre cei trei frati tineri care s-au izbavit de foc in Babilon in vremea prorocului Daniel .
In Noul Testament numele este purtat de trei persoane diferite :Apostolul Anania -crestinul evreu din Damasc care l-a botezat pe Saul (Apostolul Pavel )  acest Anania este considerat de traditia Bisericii unul dintre cei saptezeci de Apostoli si primul Episcop de Damasc mort muceniceste la Elefteropolis   Anania sotul lui Safira crestin evreu din Ierusalim care a vrut sa-i insele pe apostoli si prima comunitate crestina Anania arhiereul Sinedriului din Ierusalim care l-a judecat pe Apostolul Pavel .
Dar sunt si alti sfinti care au purtat numele Anania :unul dintre sfintii trei tineri (Anania Azaria si Misail )praznuiti impreuna cu prorocul Daniel la 17 decembrie Apostolul Anania praznuit la 1 octombrie  Sfantul Anania Persul praznuit la 1 decembrie Sfantul Mucenic Anania preotul pomenit impreuna cu Sfantul Mucenic Petru temnicerul si alti sapte ostasi care au fost cu dansii in ziua de 26 ianuarie Profetul Anania care in pace s-a savarsit pomenit la 27 martie Sfantul Mucenic Anania care de sabie s-a savarsit pomenit la 9 iunie .
Ca personalitati intalnim :Anania slujitorul pictor al regelui Abgar al Edesei care l-a trimis sa zugraveasca chipul lui Hristos (a se vedea 16 august -pomenirea aducerii Icoanei celei nefacute de mana a Domnului Dumnezeu si Mantuitorului nostru Iisus Hristos din cetatea Edesei in pazita de Dumnezeu imparateasa cetatilor a Constantinopolului Mitropolitul Bartolomeu (Anania ) scriitor traducator poet si carturar roman trecut la Domnul la 31 ianuarie 2011 .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...