luni, 9 martie 2020

Sfintii 40 de mucenici -sfintii importanti ai lumii

Pe vremea imparatiei necredinciosului imparat Liciniu fiind mare prigoana impotriva crestinilor si pe toti credinciosii silindu-i spre jertfirea idolilor era in Sevastia cetatea Armeniei un voievod cu oaste anume Agricolae pierzator salbatic si istet spre slujba idoleasca .
Intr-acel timp li se poruncea crestinilor care se aflau in cetele ostasesti sa aduca jertfa   diavolilor .
Si erau in ceata lui Agricolae in partile Capadociei niste ostasi patruzeci la numar care de asemenea slujeau intr-o dregatorie si aveau dreapta credinta in Hristos Dumnezeu fiind barbati tari si nebiruiti in razboaie iar in Dumnezeiestile Scripturi foarte iscusiti .
Instiintandu-se voievodul despre trei dintre acestia Chirion Candid si Domnos cat si despre insotitorii lor cum ca sunt crestini i-au prins si i-au silit spre inchinarea la idoli ca zicea catre dansii voievodul astfel :"Precum in razboaie ati fost cu un suflet si un cuget si v-ati aratat vitejia voastra tot asa si acum cu un cuget si un suflet sa aratati supunerea voastra la imparatestile legi si sa jertfiti zeilor de voie mai inainte pana a nu va sili cu muncile ".
La aceste cuvinte sfintii ostasi raspunzand tiranului au zis :"Daca pentru imparatul cel pamantesc ne-am luptat in razboaie si am biruit pe vrajmasi precum singur marturisesti ticalosule cu atat mai vartos ne vom nevoi pentru Imparatul cel fara de moarte si vom birui a ta rautate si al tau viclesug .
Atunci a zis voievodul Agricolae :"Una din doua sta inaintea voastra :ori zeilor sa aduceti jertfa si sa luati mai mari daruri ori nesupunandu-va sa fiti necinstiti si izgoniti din dregatoria ostaseasca .
Ganditi-va si alegeti ceea ce vi se pare voua ca este mai de folos .
Sfintii ostasi au zis :"Despre ceea ce ne este noua de folos se ingrijeste Domnul ".
Zis-a voievodul :"Nu graiti multe ci lasand vorbele cele mincinoase pregatiti-va sa jertfiti de dimineata zeilor ."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...