miercuri, 4 martie 2020

Sfantul Gherasim de la Iordan -un alt sfant important al tarii noastre

Cuviosul Gherasim lauda pustnicilor era de neam din partile Lichiei .
Din tinerete avand cuget Dumnezeiesc s-a ingradit cu frica lui Dumnezeu .
Primind sfintitul chip monahicesc mai intai s-a dus in cea mai dinauntru pustie a Tebaidei si acolo vietuind cu placere de Dumnezeu o vreme oarecare in nevointe duhovnicesti s-a intors iarasi in Lichia in patria sa .
Dupa aceea a venit in Palestina pe la sfarsitul imparatiei lui Teodosie cel Tanar (408-450) si s-a salasluit in pustia Iordanului in care stralucea ca o stea luminoasa cu razele cele pline de fapte bune .
Acolo a facut o manastire langa raul Iordanului .
In zilele petrecerii lui in Palestina imparatind Marchian si cu Pulheria (450-457) s-a facut in Calcedon al patrulea Sinod a toata lumea (451) al Sfintilor Parinti impotriva lui Dioscor raucredinciosul Patriarh al Alexandriei si a lui Eutihie arhimandritul care ziceau ca este numai o fire in Domnul nostru Iisus Hristos si pe care i-au afurisit Sfintii Parinti .
Dupa Sinodul acela s-au sculat unii eretici care huleau sinodul ce se facuse ca si cum printr-insul ar fi lepadate dogmele dreptei credinte iar invatatura lui Nestorie ar fi innoita .
Unul din aceia a fost un oarecare Teodosie cu chipul monah dar cu obiceiul vrajitor tinand de reaua credinta a lui Eutihie .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...