sâmbătă, 9 aprilie 2016

Arbore-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Arbore aduce aminte in primul rand de ctitorul acesteia al carui nume il si poarta -Luca Arbore .
In anul 1497 acesta a aparat cu curaj Cetatea de Scaun timp de trei saptamani impotriva asediului polon .
Luca Arbore a fost portar al Sucevei aproape 40 de ani incepand din 1486.
Acesta a inceput ridicarea manastirii Arbore in luna aprilie a anului 1503 dupa cum aflam direct din pisania acesteia :"Cu voia Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh in zilele binecinstitorului si de Hristos iubitorului Domn Io Stefan-Voevod din mila lui Dumnezeu domn al tarii Moldovei pan Luca Arbure parcalabul Sucevei fiul batranului Arbure parcalabul Neamtului a binevoit cu bunavointa si curata si luminata inima si cu ajutorul lui Dumnezeu si cu ajutorul Domnului sau a inceput a zidi casa aceasta intru numele Taierii cinstitului si slavitului prooroc inainte mergator Ioan Botezatorul si a inceput in anul 7011 (1503) luna aprilie 2 s-a sfarsit in acelasi an luna august 29."
In anul 1523 "in luna lui aprilie in cetatea Harlaului Stefanita Voda a taiat pe Arburie hatmanul pe care zic sa-l fi aflat cu hiclenie " se gaseste scris la cronicarul Grigore Ureche .
Asa a sfarsit Luca Arbore unul dintre marii boieri ai lui Stefan cel Mare sfetnicul de seama al lui Bogdan al III-lea si tutorele lui Stefanita Voda .
Fiind o ctitorie boiereasca manastirea nu are nicio turla .
In constructia ei se observa unele inovatii arhitectonice si un echilibru deosebit al proportiilor .
Este construita din caramida si piatra extrasa de la carierele din zona .
Manastirea Arbore are un plan dreptunghiular la exterior fara turla .
Pornind de la ideea unei Biserici de tip longitudinal silueta eleganta a constructiei este accentuata prin prelungirea in exterior a zidurilor laterale spre vest (cu circa 2,5 centimetri) si unirea lor la partea superioara prin arcada obtinandu-se astfel un spatiu semideschis ce apare pentru prima data in arhitectura moldoveneasca.
Prelungirile zidurilor laterale legate printr-un lat arc semicircular delimiteaza in exterior pe fatada apuseana o mare nisa destinata se pare lacasului clopotelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...