luni, 11 aprilie 2016

Moreni-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Moreni se afla in comuna Deleni judetul Vaslui.
Sfantul asezamant dateaza din prima jumatate a secolului al XVI-lea fiind ctitorit de slugerul Lupan Buznea in timpul domnitorului Petru Rares.
Pe locul primei Biserici de lemn distruse in anul 1801 a fost ridicata de catre credinciosii Horduna si Giusca o noua Biserica.
Desfiintata in anul 1959 Manastirea Moreni a fost reinfiintata in 1990.
Duhovnicul manastirii protosinghelul Meletie Mercas a construit un ansamblu de chilii avand incorporat si un paraclis.
S-a amenajat un frumos muzeu cu obiecte de arta Bisericeasca si s-au infiintat ateliere de tricotat si confectionat vesminte Bisericesti.
"Cu voia Tatalui Ceresc s-a zidit pe aceste plaiuri aceasta manastire cu binecuvantarea Prea Sfintitului Eftimie intre anii 1992-1996.
Dumnezeu Fiul ne-a iubit ne-a chemat si ne-a vrednicit de aceasta Sfanta Slujire   dandu-ne gand si putere executarii acestei constructii la initiativa si straduinta Parintelui Protosinghel Meletie Mercas ctitor impreuna cu vietuitoarele acestei Manastiri si prin contributia credinciosilor din tara."
Dumnezeu prin Duhul Sfant pe toate le-a savarsit prin plinatatea Harului astfel sub atenta pastorire a Prea Sfintitului Ioachim s-a sfintit acel locas in anul 1997 luna septembrie ziua 07.
Pictura in tehnica fresca si iconografie in stil neobizantin s-a executat de catre pictorul Zarnescu.
Catapeteasma si mobilierul de stejar sculptat au fost executate de Moldoveanu si Gafton.
Acest Sfant Locas s-a ridicat in cinstea Maicii Domnului spre Slava lui Dumnezeu si a Sfintilor Sai spre vesnica pomenire in Imparatia Sa a tuturor celor ce au contribuit si s-au ostenit la aceasta zidire.Amin !"
Complexul monahal construit intr-un stil arhitectural unitar in care sunt preluate elemente traditionale cuprinde :Biserica si clopotnita veche Biserica-paraclis turnul-clopotnita chiliile trapeza Centrul Scriptoria Muzeul de arta religioasa biblioteca cladirile anexe si zidul de incinta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...