miercuri, 6 aprilie 2016

Sfanta Ana -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Sfanta Ana este asezata pe Defileul Dunarii unul dintre cele mai frumoase locuri din tara noastra .
Defileul Dunarii este bogat in semne ale crestinatatii :troite Biserici manastiri dintre care sunt amintite :Vodita Mraconia Sfanta Ana .
Asezamantul monahal este o manastire de maici cu viata de obste aflata in Orsova judetul Mehedinti si care are drept hram praznicul Sfintei Ana praznuita la data de 25 iulie .
Manastirea Sfanta Ana este asezata pe coama Dealului Mosului care domina orasul Orsova.
Aceasta manastire are un istoric aparte fiind ctitorita de catre cunoscutul ziarist interbelic Pamfil Seicaru care a luptat in zona Orsovei in calitate de tanar sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie in Primul Razboi Mondial .
Ceea ce l-a facut pe acesta sa ridice o manastire este o intamplare petrecuta in timpul razboiului intamplare care l-a marcat profund .
In toamna anului 1916 chiar pe Dealul Mosului ziaristul a fost acoperit cu pamant alaturi de camaradul sau de arme Petre Gavanescu de explozia unui obuz la foarte mica distanta de acestia .
Amandoi au scapat cu viata iar Seicaru a fagaduit sa ridice in acest loc atunci cand va avea posibilitati materiale o manastire in semn de multumire lui Dumnezeu dar si in memoria tuturor eroilor care au cazut pentru o Romanie Mare dupa cum nota el insusi in actul de donatie a manastirii catre Mitropolia Olteniei document notificat la Munchen la data de 24 martie 1975.
Mentionam aici ca tot Pamfil Seicaru este si ctitorul Monumentului Eroilor de la Marasesti precum si a doua alte monumente inchinate victimelor razboiului in Franta si Ucraina .
Manastirea Sfanta Ana a fost construita intre anii 1936 si 1939 perioada in care Seicaru era director al ziarului Curentul si deputat in Parlamentul Romaniei .
Manastirea care trebuia sa poarte hramul Sfanta Ana dupa numele mamei ctitorului sau nu a fost sfintita imediat dupa incheierea lucrarilor de constructie .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...