joi, 21 aprilie 2016

Manastirea Sfanta Maria din Techirghiol-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Techirghiol din statiunea balneara Techirghiol isi are inceputul in anul 1928 cand Patriarhul Miron Cristea cumpara aici o casa cu 16 camere.
Aici Patriarhul a infiintat un sanatoriu Preotesc deservit de cateva Monahii pentru clerul din intreaga tara.
Intre anii 1965-1967 Patriarhul Justinian va extinde ceea ce a inceput Miron iar intre anii 1975-1977 vor avea loc noi extinderi.
Astfel complexul va capata forma pe care o detine si astazi cea traditional monahala-careu inchis.
In data de 15 august 1951 patriarhul Justinian va savarsi Slujba de Sfintire a noii Bisericute de lemn (din secolul al XVII-lea) adusa aici din Transilvania.
Hramul initial al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel va fi schimbat cu cel al Adormirii Maicii Domnului .
Bisericuta are o istorie vie inceputa in satul Maioresti din judetul Mures iar mai apoi trecand pe la Castelul Pelisor de la Sinaia datorita regelui Carol al II-lea urma sa ajunga prin grija patriarhului Justinian la Techirghiol.
Planul Bisericii este unul dreptunghiular cu partea de vest poligonala cu trei laturi si absida altarului decrosata poligonala cu cinci laturi.
Odata cu ajungerea ei aici restauratorii adauga un pridvor sculptat si un turn de clopote cu foisor.
Peretii Bisericii sunt alcatuiti din barne de stejar de grosime variabila intre 25-30 de centimetri suprapuse orizontal si imbinate intr-o tehnica specifica lacasurilor din Transilvania numita "coada de randunica" iar in unele locuri prin cuie de lemn.
Intregul ansamblu este imprejmuit de un brau median cu aspect de funie impletita simbol al comuniunii sau o modalitate de delimitare simbolica a spatiului sacru .
La ancadramentul usii se gasesc motive populare romanesti geometrice si florale.
Pridvorul adaugat ulterior pe langa ornamente populare de felul celor amintite prezinta un profil de maica si unul de calugar despartite de o cruce sculptate in coltul din partea de vest.
Pictura s-a realizat in mai multe etape de diversi zugravi din zona.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...